Schimbări în sistemul de sănătate

Data publicării:
schimbari 20in 20sistemul 20de 20sanatate-57305

Noul Contract-Cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale intră în vigoare de la 1 aprilie. Una dintre modificările importante aduse este creşterea bugetului pentru medicină de familie cu 10 %. Tot în ceea ce priveşte medicina primară, este prevăzută reducerea numărului minim de pacienţi de pe lista medicilor de familie de la 1000, la 800. Măsura a fost gândită astfel încât medicii să aibă mai mult timp pentru consultul de specialitate al pacienţilor, iar medicii tineri de familie să reuşească să găsească loc pe piaţă.

De asemenea, sunt prevăzute creşteri de buget şi pentru alte sectoare ale medicinei. Astfel, finanţarea medicinei de ambulatoriu va creşte cu 51 %, la fel şi îngrijirile medicale la domiciliu, care vor avea un buget mărit cu 64 %, pentru ca pacienţii să poată beneficia şi acasă de o parte din îngrijirile de care beneficiază în unităţile spitaliceşti. Pe lista finanţărilor sporite sunt şi centrele multifuncţionale, care vor avea un buget crescut cu peste 40 %.

O altă modificare este şi introducerea mecanismului de coplată, acea taxă de internare între 5 lei şi 10 lei. Ministrul a declarat că vor fi scutiţi de la plata internării bolnavii cronici din cadrul programelor naţionale de sănătate, copiii sub 18 ani, gravidele şi lăuzele, pensionarii cu venituri sub 740 de lei și persoanele cu dizabilităţi. Coplata nu se va achita nici în cazul internărilor de urgenţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri