Sari la conținut

Teren pentru spitalul regional. Autorităţile au două variante de amplasare a noii unităţi spitaliceşti

Mult aşteptatul spital regional din Craiova ar putea fi construit în apropierea aeroportului din Bănie. Autorităţile încearcă să identifice un teren potrivit pentru construirea unei unităţi spitaliceşti care să deservească toate cele 5 judeţe ale Olteniei. Mai-marii judeţului spun că în februarie ar putea fi depuse actele la Comisia Europeană pentru obţinerea finanţării.

Construirea unui spital regional la Craiova a fost promisă în urmă cu mai mulţi ani de Guvern, însă abia în 2014 ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat că unitatea va fi ridicată doar cu fonduri europene. Acesta a fost pus la punct un acord de parteneriat pentru anii 2014-2020, în valoare de un miliard de euro pentru realizarea a 3 spitale regionale: la Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova. În prezent, autorităţile judeţene încearcă să identifice un teren care să se preteze pentru o astfel de investiţie. Au 2 variante: în spatele Aeroportului din Craiova sau în apropierea Gării Pieleşti, unde Consiliul Judeţean a primit gratuit încă din 2008 de la un om de afaceri din Craiova un teren de 7 hectare, cu condiţia să fie construit acolo un spital.

''Avem peste 70 de hectare în jurul Aeroportului din Craiova unde accesibilitatea este foarte buna şi apropierea de aeroport pentru traumele majore care s-ar petrece în regiunea Oltenia şi cei care ar trebui să fie aduşi aici. Pe de altă parte, am rămas proprietarii terenului de lângă Pieleşti, de lângă Gara Pieleşti unde am vrut să îl aşezăm iniţial.'', a declarat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Banii europeni ar putea veni prin Ministerul Sănătăţii sau Ministerul Dezvoltării Regionale, prin Programul Operaţional Regional.