Grădina de Vară, transformată în junglă

Data publicării:
gradina de vara

Construită pe locul fostului teatru Alcatraz, Grădina de Vară din Galaţi a fost deschisă publicului în vara lui 1962 şi avea o capacitate de aproape 2.000 de locuri.

Marius Mitrof, consilier Direcţia Judeţeană de Cultură Galaţi"Ţin minte că se făcuse mare tam tam pe această realizare. Apăruseră chiar articole în presa vremii despre faptul că gălăţenii au un loc unde să-şi petreacă serile de vară".

Dacă până la Revoluţie, locul era plin de iubitori de film sau spectacole în aer liber, după anii 90 locul a fost abandonat şi lăsat în voia sorţii.

Marius Mitrof, consilier Direcţia Judeţeană de Cultură Galaţi: "Ecranul deteriorat, scaunele, rupte, multe lipsesc deja, vegetaţia crescută, mizerie, grămezi de gunoi peste tot, deşi e într-un stadiu avansat de degradare".

Pentru ca Grădina de Vară să reînvie, Primăria nu trebuie decât să preia spaţiul din administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatării Filmului. Însă autorităţile locale nu sunt interesate să investească într-un cinematograf clasic.

Marius Stan, primarul municipiului Galaţi: "Cred că dorinţa gălăţenilor este alta, este acel cinema complex care îmbină atât distracţia, entertainmentul cu shopingul. Nu neapărat un cinematograf tradiţional, de pe vremuri care nu cred că va avea eficienţă". 

Faptul că Galaţiul nu are un cimatograf nu a rămas fără ecou din partea societăţii civile. Membrii Asociaţiei "Galaţi, oraşul meu" au organizat la sfârşitul lunii martie un protest pentru a convinge autorităţile locale să preia spaţiul de la RADEF, fără succesc, însă, atâta timp cât autorităţile locale nu sunt dispuse să aloce bani pentru reabilitarea Grădinii.

Bogdan Brânzan, preşedinte Asociaţia "Galaţi, oraşul meu": "Probabil că nu e totuşi costisitoare această investiţie, dar sunt necesare lucrări de modernizare obligatorii".

În timp ce Grădina de Vară este abandonată cu bună ştiinţă, gălăţenii nostalgici îşi mai amintesc de serile când vizionau proiecţii sau spectacole.

"Mie îmi plăcea mai cu seamă pentru că eram în aer curat şi stăteam fără îmbâcseală" povesteşte un localnic.

"O frumuseţe rară era" precizează alt gălăţean.

Până în 1989, în Galaţi au funcţionat opt cinematografe şi o Grădină de Vară, însă la puţin timp de la Revoluţie spaţiile au fost închise, abandonate şi lăsate să se ruineze.

Astfel că, în prezent, gălăţenii care vor să vizioneze un film sunt nevoiţi să meargă până în oraşul vecin, Brăila.

Reporter: Cornelia Mazilu

Operator: Marian Munteanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri