Sari la conținut

Jaf la sistemul naţional de irigaţii

Roadele a zeci de mii de hectare de culturi depind doar de natură. Dacă nu plouă în următoarele zile, anul agricol este compromis, spun fermierii din Galaţi.

Înainte de 1989, n-ar fi fost posibil aşa ceva pentru totul se iriga. Acum nu mai curge niciun strop de apă pentru că sistemele au... dispărut.

Gheorghe Lefter - dir. adj. ANIF Galaţi: "Aici, ploturile 9, 10, 10A, aici ploturile sunt distruse".

Toate piesele din fier au fost furate, iar fostele staţii de pompare au ajuns nişte ruine. Chiar şi stâlpii de electricitate care alimentau staţiile au fost doborâţi de hoţi. Iar pentru a ajunge la conducetele îngropate, au fost săpate adevărate tranşee.

Adrian Obreja - reporter Digi24: "Adânci de peste un metru şi late cât să încapă o persoană cu uneltele speciale, flex sau autogen, pentru a putea tăia conducta. Astfel de şanţuri se întind pe kilometri întregi, atât prin pădure cât şi pe câmp".

Ilie Dănuţ - primar comuna Măstăcani: "Au dispărut piese de zeci de tone. Au venit cu macaraua, le-au luat, le-au aşezat pe tir. Chiar nu a văzut nimeni, nu a ştiut nimeni din comuna asta? Eu nu pot să cred. Eu cred că nu s-a dorit să fie prinşi hoţii".

Şefii Agenţiei Judeţene de Îmbunătăţiri Funciare spun că nu pot păzi sistemul de irigaţii pentru că nu au angajaţi. De când au fost făcute restructurări, în 2011, din 160 de salariaţi au rămas doar 41.

Gheorghe Lefter - dir. adj. ANIF Galaţi: "Foarte greu să urmăreşti, cum e zona aia despre care vorbim, de 15 mii de hectare, s-o urmăreşti cu un singur om. Un inspector care o are în administrare. Unul am".

La poliţie s-au tot făcut plângeri, dar anchetele nu au avut rezultatele aşteptate.

reporter: Adrian Obreja
operator: Ionuţ Mocanu

Pe aceeași temă