Vinul, o tradiţie aproape apusă

Data publicării:
cules struguri1

În judeţul Galaţi, la Târgu Bujor, mai există încă o Staţiune de Cercetare şi Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie care administrează peste 400 de hectare de vie şi produce vin de cea mai bună calitate.

În ciuda acestui fapt, staţiunea a suferit în ultimii ani pentru că nu a reuşit să valorifice vinul produs, neputând să îl îmbutelieze.

Un proiect cu finanţare europeană pare să aducă însă o umbră de speranţă pentru relansarea producţiei viticole la podgoria Dealurile Bujorului.

Aurelian Ciubucă, secretar ştiinţific SCDVV Bujoru: "Prin acest proiect am reuşit să reabilităm mai multe laboratoare din cadrul staţiunii noastre. Pe flux tehnologic mergând am reabilitat recepţia, procesarea şi realizarea vinurilor pe variante tehnologice propuse şi experimentale şi demonstrative pentru a crea anumite vinuri care să ne reprezinte în viitorul apropiat".

Au trecut însă ani buni de când vinurile produse din struguri de pe Dealurile Bujorului se puteau găsi cu uşurinţă oriunde în ţară.

Georgiana Dediş - reporter Digi24 Galaţi: "Deşi în judeţul Galaţi se produce încă vin de cea mai bună calitate, el nu se găseşte pe rafturile magazinelor".

Specialiştii în oenologie şi degustătorii profesionişti de vinuri împărtăşesc aceeaşi părere.

Galaţiul nu a reuşit să se impună ca o zonă viticolă veritabilă, deşi înainte de 1989, judeţul nostru se afla pe locul doi în ţară în privinţa culturilor de viţă de vie şi a producţiei de vin.

George Mitea, degustător profesionist: "E păcat că în ultimii ani am dispărut aproape complet de pe harta vinului deşi, statistic vorbind stăm foarte bine, plantaţiile sunt încă foarte mari, chiar dacă nu la nivelul de dinainte de revoluţie".

Cum vinurile de la Târgu Bujor au obţinut an de an distincţii la cele mai prestigioase concursuri de specialitate, Galaţiul poate avea şi o carte de vizită în acest domeniu.

Este vorba despre soiului Şarba, produs în cantităţi foarte mici în ţară. Pentru că din vară va porni noua linie de îmbuteliere de la staţiunea de cercetare viticolă, acest vin ar putea apărea şi în comerţ.

Aurelian Ciubucă, secretar ştiinţific SCDVV Bujoru: "Într-un fel este şi soiul şarba o carte de vizită pentru zona noastră deoarece, el chiar dacă a fost creat în zona Vrancei, la Odobeşti, şi-a găsit un areal viticol deosebit de favorabil în zona noastră".

Soiul are o poveste interesantă şi este apreciat şi de către degustătorii profesionişti.

George Mitea, degustător profesionist: "Şarba este un soi de strugure adus pe lume la mijlocul anilor 70 la staţiunea de cercetări de la Odobeşti, importat la noi, în nordul judeţului, unde dă rezultate foarte bune. Este un mix între tămâioasa românească şi rieslingul italian şi dă un vin sec, dar aromatic, ceea ce e particular şi nu foarte uşor de obţinut".

În momentul de faţă, în afară de staţiunea de cercetare vini-viticolă de la Galaţi se mai cultivă suprafeţe importante şi la Nicoreşti, dar recent au fost înfiinţate noi culturii private în apropiere de Târgu Bujor.

reporter: Tudor Neacşu

operator: Marian Munteanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri