Sari la conținut

1.600 de alegători cu aceeaşi adresă. Situaţia a fost descoperită în primul tur al alegerilor prezidenţiale

 În apartamentul numărul 42 situat în mansarda unui bloc turn din cartierul ieşean Tătărași, locuiesc, conform documentelor de la Evidenţa Populaţiei, nu mai puţin de 1.600 de persoane. Situaţia stă aşa doar în acte. În realitate, apartamentul este închiriat de o mamă singură cu un copil.

"Proprietar este un basaraban, fiica mea stă cu chirie aici," povesteşte tatăl chiriaşei. 

Vecinii au fost uluiţi când au aflat de situaţie:

"1.600 de persoane? Probabil că sunt moldoveni. Acum vă aud, nu știam. Am impresia că proprietarul este de origine moldoveană. E prea mult, e jumătate de stadion...nu ai cum!"

"Care e explicația, vă zic, e golăneală. Păi, vin voturile, asta e tot!"

"Înregistrăm pe un apartament foartă multă lume ca să putem frauda, să putem pune ștampile."

Suspiciunea vecinilor că numărul mare de locatari din acelaşi apartament este folosit pentru fraudarea votului nu este confirmată de reprezentanţii Prefecturii. Aceştia susţin că niciuna dintre cele 1.600 de persoane nu s-a prezentat la vot. 

"Singurul efect neplăcut pe care îl poate aduce o astfel de situație este mărirea, multiplicarea numărului de secții de votare.  Firește că în ziua votului constatăm că prezența la acele secții de votare este extrem de scăzută," a explicat Dan Cârlan, prefectul județului Iași.

De altfel, înregistrarea unui număr foarte mare de persoane cu domiciliul stabil la aceeaşi adresă nu este ilegal.

"Este o situație care apare din cauza unui vid legislativ în ceea ce privește limita alegătorilor, a cetățenilor care pot avea același domiciliu. Nu este, însă, un caz sau o situație de natură să aducă atingere procesului electoral," a explicat Marian Grigoraș, purtător de cuvânt al Biroului Electoral Judeţean Iași.

Astfel de situații s-au mai întâlnit în trei localități din județ: Grajduri, Moșna și Dolhești. În cele mai multe cazuri este vorba despre cetăţeni basarabeni care sunt luaţi în spaţiu de ieşeni, pentru a înlesni obţinerea cetăţeniei române.

Reporter: Ana Oleinic
Operator: Codrin Dănilă
Editor imagine: Mihai Urzică
Editor text & web: Diana Cîrlan