Sari la conținut

Aglomeraţie în Vama Sculeni. Cetăţenii moldoveni au aşteptat ore în şir pentru a putea intra în România

Punctele de control din vama Sculeni de pe sensul de intrare în România nu au făcut, joi, faţă traficului.

"Este o coadă destul de mare. Stăm de la ora şase aici şi nimic, încă nu am ieşit. Ne-am trezit dimineaţa să trecem mai repede, plecăm în Spania, dar tot aici stăm, oboseală."

"Trei - patru ore avem. De la şapte suntem. Din ţară ieşim şi stăm aici la rând. Am ieşit la ora şase din Bălţi şi avem 60 de kilometri parcurşi şi patru ore state," au spus oamenii.

Italia şi Spania sunt ţările spre care se îndreaptă cei mai mulţi. Obişnuiţi cu traficul din luna august au calculat ziua cea mai potrivită pentru plecare. Ghinion, însă, spun ei, au avut de aşteptat chiar mai mult decât de obicei.

"Muncim peste hotare. S-a terminat vacanţa şi ne întoarcem la viaţa de zi cu zi. Nu m-am aşteptat, sincer, deoarece ne-am gândit să ne pornim joi, să avem un trafic mai lejer. Poate coincid sărbătorile de la noi, mai are lumea vacanţă şi poate merge în România, la odihnă şi nu prea am nimerit-o cu asta."

"Avem vreo trei ceasuri de când aşteptăm, trei ore. Foarte greu merge. Plec în Italia. Special am lăsat ca să vin un pic mai târziu ca să nu găsesc rând, dar, din păcate, încă e mai mare."

"Avem în plus alte cinci, şase ore. Adică, dacă ne mai oprim să ne odihnim, două zile. Când treceam în 24 -26 de ore. Luni suntem la lucru şi, zic, măcar o zi, două de odihnă: sâmbăta, duminica. Ne pornim azi, joi, că e mai liber. Nu ne-am gândit că o să fie aşa," au spus şoferii.

Poliţiştii de frontieră se aşteaptă ca aglomeraţia să persiste până la sfârşitul acestei luni, numărul celor care intră în România fiind în medie de şapte mii de persoane pe zi.

Agent principal de poliţie Alina Leonte, purtător de cuvânt al I.T.P.F Iaşi: "în această perioadă se pot înregistra creşteri ale valorilor de trafic în PTF, în anumite perioade ale zilei, datorită cetăţenilor din Republica Moldova care se întorc la muncă în state ale Uniunii Europene."

De la jumătatea lunii iunie, de când se trece doar cu buletinul în Republica Moldova, şi pe celălalt sens s-au înregistrat creşteri semnificative ale traficului.