Autostrada Iași - Tg Mureș, reactualizată. Consilierii locali vor să obțină finanțare europeană pentru proiect

Data publicării:
lucrari autostrada 1

Autostrada între Iași și Târgu Mures a fost una dintre promisiunile făcute de USL în campania electorala din 2012, când PSD și PNL erau parteneri politici. Șoseaua de mare capacitate a dispărut însă din masterplanul trimis recent la Bruxelles de Ministerul Transporturilor, fiind inlocuită cu un drum rapid. Consilierii locali vor acum ca proiectul autostrăzii să intre din nou în cărți și să obțină finanțare nerambursabila de la Uniunea Europeană. Schimbarea ar mai putea fi făcută până pe 22 decembrie.

Marius Dangă, consilier local PNL: “Suntem practic în al 12-lea ceas în care Master Planul general de Transport al României mai poate fi modificat, proiectul autostrăzii est-vest, Moldova- Transilvania, Iaşi-Târgu-Mureş, practic trei denumiri pentru acelaşi proiect. Are nevoie de ambasadori puternici şi asta am propus eu Consiliului Local, am văzut că domnul primar se angajează să continue lobby-ul la Guvern, noi ne angajăm să continuăm lobby-ul către Preşedenţia României.”

Autostrada Târgu Mureş - Iaşi ar avea 289 kilometri şi o valoare totală estimată de aproape 9 miliarde de euro. Primarul Gheorghe Nichita a anunțat că a demarat deja discuţiile cu ministrul Transporturilor Ioan Rus şi cu premierul Victor Ponta.

Sincron Gheorghe Nichita, primarul Iaşiului: “Decât să stăm cu un proiect care să înceapă în 2050, mai degrabă să căutăm o formulă de autostradă astăzi şi să înceapă ceva, măcar un drum expres da ceva să înceapă, să se aloce bani şi să înceapă lucrările pentr cu altfel vom vorbi de proiecte megalomanice fără finalitate, i-am cerut PNL-ului să facă front comun cu noi şi nu politic, front comun cu noi pe fapte astfel încât şi la Preşedenţia României şi prin parlamentul României să putem susţine această autostradă Iaşi-Târgu-Mureş.”

Înțelegerea celor două tabere în privința Autostrăzii Moldova-Transilvania a rămas doar la stadiu declarativ. Consilierul PNL, Marius Dangă le-a propus colegilor să semneze o rezoluţie de susţinere a proiectului, dar până la finalul ședinței documentul a dispărut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri