Fondurile europene, deblocate prea târziu

Data publicării:
fonduri 20europene 20deblocate 20prea 20tarziu 20digi24 20iasi-49007

Un exemplu îl reprezintă Fundaţia Alături de Voi România care, printr-un proiect în valoare de 4 milioane şi jumătate de euro, a reuşit să creeze trei ateliere de lucru. 70 de şomeri şi-au găsit de lucru acolo, iar jumătate sunt persoane cu dizabilităţi. De anul trecut însă, Uniunea Europeană nu a mai acordat fondurile promise, iar Fundaţia a ajuns în situaţia de a nu mai putea să achite salariile. Fondurile au fost blocate pentru toate proiectele finantate prin POSDRU dupa ce, in vara anului trecut, au fost sesizate mai multe nereguli.

Printre cei care suferă acum este şi Loredana, angajată a fundaţiei Alături de Voi România. Ultimul salariu l-a primit în luna decembrie. De banii câştigaţi de ea depind alte două suflete - fraţii ei, de 3 şi 17 ani.

Managerii au decis să nu-și mai ia salariile timp de patru luni, ca să le mai rămână ceva fonduri pentru angajaţi. Nici aşa banii nu ajung.

Eforturile depuse de reprezentanţii Fundaţiei par a fi însă în zadar. Pentru că Uniunea Europeană nu a mai finanţat proiectul unităţilor protejate, organizaţia a acumulat datorii de aproape un milion de euro, facturi neplătite la furnizori şi rate către bănci. Din acest motiv, Fundaţia nu mai poate participa la licitaţii pentru alte proiecte sau comenzi mari.

Şi Camera de Comerţ din Iaşi a ajuns sa ia un împrumut de peste două sute de mii de euro din bancă, după ce a început un proiect european prin care acorda consultanţă tinerilor din mediul rural, pentru dezvoltarea afacerilor.

Plăţile prin Pogramul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, cunoscut sub denumirea de POSDRU, au fost blocate în vara anului trecut.Comisia Europeană a anunţat că va relua plăţile, dar până acum nu a fost descris calendarul de acordare a banilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri