Ianuarie, lună decisivă pentru protestele din educație

Data publicării:
limba romana 1 elevi banci

Din această lună, profesorii debutanţi vor avea salarii cu aproximativ 100 de lei mai mari, asta în condiţiile în care un cadru didactic la început de carieră câştigă aproximativ o mie de lei.

„Sumele acordate debutanţilor sunt, în opinia noastră, insuficiente şi nu vor face decât să agraveze criza structurală a personalului, a întregului personal din învăţământul preuniversitar. Pe data de 16 ianuarie vom vedea care vor fi opţiunile ulterioare pe care le vom avea la dispoziţie. Mă gândesc aici la eventuale măsuri de protest, de mişcări de protest dar aş spune că cel puţin pentru actualul moment, pentru luna ianaurie, ar trebui încercate câteva runde de negocieri cu Ministerul Educaţiei, în primul rând,” a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP Iaşi.

Sistemul de educație se schimbă din nou

Dascălii şi elevii nu scapă, nici în acest an de schimbările din învăţământ. Vor fi modificări atât la cele două examene naţionale cât şi la modalităţile de evaluare a elevilor de gimnaziu.

După 2 ani de funcţionare a programului pilot, evaluările pentru elevii din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a vor fi obligatorii. Testele vor fi susţinute în toate şcolile, la nivel naţional, în perioada aprilie-mai 2014.

Evaluare naţională obligatorie
- clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a
- perioada: aprilie-mai 2014

Sistemul românesc de învăţământ se va transforma şi odată cu introducerea manualelor digitale. Dacă totul decurge conform planului, pe 5 septembrie, în acest an, elevii claselor întâi şi a II-a vor avea manuale noi şi altă structură de studiu, atât în format fizic, cât şi digital.

Manualele digitale
- clasa I şi a II-a
- data apariţiei: 5 septembrie 2014

În 2014, pentru admiterea la liceu, evaluarea naţională va avea o importanţă mai mare decât mediile din anii de gimnaziu. Astfel, media obţinută la acest examen va conta în proporţie de 75 la sută din nota de admitere.

Admiterea la liceu
- 75% - nota obţinută la evaluarea naţională
- 25% - media anilor de gimnaziu

Simulările pentru bacalaureat vor începe cu un an mai devreme. Dacă până acum erau date doar în clasa a XII-a, începând din 2014 elevii vor avea astfel de teste şi pe parcursul clasei a XI-a.

Simulările pentru bacalaureat
- clasa a XI-a
- clasa a XII-a

Şi admiterea la facultate se va face pe alte criterii. Notele din timpul anilor de liceu nu vor mai conta, astfel pentru absolvenţii de liceu singurul bilet de intrare în universităţi va fi examenul de bacalaureat. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri