IAȘI. Copiii care necesită operaţie pe creier sunt plimbați între spitale din lipsa dotărilor medicale 

Data publicării:
COPIL MANUTE FARA FATZA COLOREAZA

Marinela a aflat în urmă cu o lună că fetiţa ei de numai cinci ani are o tumoră cerebrală. A venit de la Hârlău la Spitalul de Pediatrie din Iaşi pentru a-şi opera fata. Numai că medicii i-au dat o nouă veste proastă: nu au aparatură pentru a face intervenţia. Astfel că a fost nevoită să-şi îmbrace copilul, să străbată tot spitalul cufata într-un cărucior cu rotile şi să ia o Salvare pentru a merge la Spitalul de Neurochirugie pentru adulţi.

„A venit Salvarea, prin surprindere m-a luat, a venit Salvarea şi repede hai îmbracă copilul, mi-am uitat şi geanta aici și m-a dus repede acolo, la neuro, am stat acolo până pe la 12 de noapte, apoi au luat-o şi au operat-o. Am zis de ce nu mă ţine aici dacă am venit aici trebuia să mă ţină aici, de acolo m-a trimis aici, de aici m-a trimis acolo,” povestește Marinela Creangă. 

Iar cazul nu este singular. Aproape jumătate din copiii care ajung în secţia de neurochirurgie pediatrică din Iaşi au nevoie de o intervenţie cu ajutorul microscopului operator. Mulţi sunt dirijaţi chiar către spitale din Cluj şi Bucureşti pentru că aparatura de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi nu se pretează la copii, ci numai la adulţi.

„Este imposibil să te descurci. Colaborarea cu colegii mei de la Spitalul de Neurochirurgie există, dar este insuficientă pentru rezolvarea cazurilor şi în special a cazurilor care necesită intervenţie microneurochirurgicală,” a explicat Ramona Filipescu, medic specialist Neurochirurgie.

În plus, copiii care ajung la Spitalul de Pediatrie sunt într-un stadiu avansat al bolii. Practic nu mai exist timp pentru reprogramarea operațiilor, în funcție de planificările celorlalți neurochirurgi.

„Trebuie să temporizăm şi să amânăm pacienţii până găsim un loc la blocul operator din spitalul de alături şi un coleg anestezist care să poată să se ocupe de partea de pediatrie,” a adăugat Ramona Filipescu. 

„Există în ultimul timp o adresabilitate deosebit de mare, ceea ce face ca utilizarea blocului operator să fie în proporţie foarte înaltă, ca urmare este foarte greu de a satisface în timp util toate necesităţile de intervenţii chirurgicale la nivelul creierului şi coloanei,” a explicat Florin Grămadă, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Neurochirurgie Iaşi. 

Soluția ar fi ca spitalul de pediatrie să cumpere un microscop. Dar nu are 80 de mii de euro.

„Cu UMF Iaşi s-a purtat o discuţie şi avem o promisiune că vom putea fi sprijiniţi să obţinem acest instrument absolut necesar pentru intervenţiile chirurgicale de fineţe, dar în acelaşi timp noi am demarat o licitaţie cadru, mare pentru aparatură şi dotări ale spitalului. Licitaţia este în desfăşurare,” a declarat Radu Terinte, managerul Spitalului de Pediatrie ''Sfânta Maria'' Iaşi.

Anual, în secţia de neurochirurgie pediatrică din Iaşi sunt consultaţi peste 700 de copii din toată Moldova.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri