Iașiul, pregătit de iarnă grea. Au fost cumpărate două șenilete noi, elicopterul SMURD a ieșit din revizie

Data publicării:
senileta noua

Şeniletele vor fi transportate până la blocaj cu ajutorul autospecialei 4X4, care, în celelelate sezoane, va fi folosită la intervenţiile pirotehnice.

„Nu va mai fi nevoie ca pentru anumite intervenţii punctuale, medicale, să destructurăm intervenţia drumarilor pe alte sectoare de drumuri, ci, acolo unde este nevoie, trimitem ambulanţa cu şenile, trimitem echipajul care trebuie să preia bolnavul, îl aducem înapoi la drumul care este practicabil,” a spus Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Specialiştii susţin că şeniletele achiziționate de Consiliul Județean Iași sunt performante şi pot circula atât pe zăpadă, cât şi pe apă.

„Această autospecială poate urca pante de până la 30 de grade, are autonomie cam de 8 ore cu carburantul care îl are în rezervor, consumul este redus, între trei şi patru litri la oră, pot transporta şase persoane sau 3 persoane plus o victimă pe targă, poate fi însoţit bineînţeles şi de echipaj medical sau de prim ajutor,” a explicat colonelul Dan Iamandi, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi.

Pregătit pentru intervenţii dificile este şi elicopterul SMURD. După mai bine de o lună de revizie, acesta este din nou funcţional.

„Elicopterul SMURD a revenit, a reintrat în mijloacele de intervenţie şi va fi disponibil atâta timp cât vremea ne va permite, sperăm să putem face intervenţii şi în condişii de iarnă dacă vizibilitatea va fi bună. Deci suntem cu toate echipajele şi echipamentele pregătite şi pentru iarnă şi pentru cazuri foarte grave. Şi parcul auto al Serviciului de Ambulanţă s-a mărit cu 5 autospeciale. Chiar şi aşa, deficitul este mare, fiind nevoie urgentă de 20 de maşini,” a explicat conf. dr. Diana Cimpoeşu, coordonatorul ISU-SMURD Iaşi.

„Noi am casat circa 20 de ambulanţe vechi care efectiv nu mai erau pentru teren, nici din punct de vedere tehnic, nici din punct de vedere al siguranţei,” a declarat Florin Agapi, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Iaşi.

În prezent, în Iaşi sunt funcţionale doar 59 de ambulanţe cu targă, reprezentând o treime din necesar.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri