Motiv de divorț: munca peste hotare. 50 de familii dintr-o comună din Iaşi s-au destrămat în şase luni 

Data publicării:
copil cu bunica blurr

În comuna Tomeşti, în medie, în fiecare lună sunt înregistrate câte 12 cereri de divorţ. În cele mai multe dintre situaţii vorbim despre căsnicii care se destramă la iniţiativa soţiei plecată la muncă în străinătate. În această situaţie este Cristi Butnaru, tatăl unei fetiţe de 7 ani. Soţia sa a plecat în urmă cu trei ani în Italia, ca să strângă bani pentru o casă nouă. În străinătate, a cunoscut pe altcineva şi a descis să pună capăt căsniciei din România. "Nu mai trebuie lăsate dincolo, să plece ele. Asta cred eu. Cât este în România câştigi, cât nu te descurci. - Cine a intentat acţiunea de divorţ? - Ea a intentat cu iubitul ei," povesteşte Cristi Butnaru. 

În urma divorţului pronunţat în luna februarie, fetiţa de 7 ani a fost încredinţată tatălui. În timp ce bărbatul munceşte ca să-i poată asigura copilei un trai decent, aceasta rămâne în grija bunicii, care povesteşte: "Şi-a găsit pe altul acolo şi nu a mai venit. A venit de două ori acasă şi după aceea nu a mai venit, nu a mai trimis nici bani, nu a mai trimis nimic. Cu fetiţa nu vorbeşte. Nici pensie alimentară nu i-a trimis deocamdată."

În 2005, Contantin Ulinici a fost abandonat de soție care a plecat în Italia. Judecătorii au hotărât ca cele două fiice, de 9 și 11 ani, să rămână în grija tatălui. "Un an şi jumătate tot a trimis bani. Din momentul în care a cunoscut-o pe persoana respectivă a început la telefon numai certuri, certuri. Şi eu am spus, eu simt că tu ai pe cineva," spune bărbatul. 

Numărul divorțurilor este în creștere cu 20%. "Neavând aici loc de muncă, plecările acestea i-au distanţat de familie total. Acesta este motivul principal a divorţurilor," a declarat Greta Însurăţelu, asistent social la Primăria Tomeşti. "Soţii pot împuternici alte persoane fără a fi prezenţi. De regulă sunt împuterniciţi avocaţi. Este necesară şi efectuarea unei anchete sociale dacă sunt copii rezultaţi în urma mariajului," a spus Dragomir Tomaşeschi, avocat. 

"Dacă ar fi o economie puternică şi oamenii ar avea un loc de muncă, nu ar pleca nimeni în străinătate şi toţi ar rămâne aici." "Copii suferă. Ba la bunica, ba la mătuşa... Multe rămân acolo măritate. Au case acolo," spune localnicii. 

În primele cinci luni ale acestui an, în judeţul Iasi au fost soluţionate în instanţă 150 de cazuri divorţ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri