Sari la conținut

Nereguli la Poşta din Iaşi, surprinse cu camera ascunsă. Unii angajaţi vând produse, fără a elibera bon fiscal

De la începutul acestei luni, ANAF a impus ca pentru toate produsele comercializate în unităţile cu activitate economică să se emită, obligatoriu, bon fiscal. Regula nu este însă respectată de Poşta Română. Şi asta pentru că lipsesc casele de marcat fiscalizate. Astfel, dacă în unele sedii cumpărătorii sunt trimişi la privat ca să achiziţioneze plicuri, timbre sau vederi, în altele se vând ilegal. Angajatele sunt uimite când cumpărătorii cer bon pentru cumpărături.

Discuţie reporter-angajat Poştă filmată cu camera ascunsă:

"- Nu vă supăraţi, îmi daţi şi bonul pentru plicuri? - Bon vreţi? - Da. - O factură am să vă dau. - Dar de ce factură şi nu bon? - Că e pe factură, nu am bon. Dacă nu, mi le daţi şi mergeţi şi luaţi din altă parte."

Aceeaşi situaţie este întâlnită şi la un alt sediu al Poştei. Aici, angajata emite factură şi chitanţă doar la insistenţele cumpărătorului. Are însă explicaţii pentru nerespectarea legii.

Discuţie reporter-angajat Poştă filmată cu camera ascunsă:

" - E bonul pe care îl primeşte toată lumea la magazin. Şi consideram că trebuia să mi-l daţi dumneavoastră, nu să vi-l cer eu. - Da, este adevărat, dar noi nu putem da bonuri fiscale, nu avem case de marcat."

Reprezentanţii Poştei Române recunosc că situaţia nu este normală.

"Nu putem vinde aceste plicuri pentru că trebuie să refiscalizăm casele de marcat cu rolă de hârtie. Procedura este în curs. În perioada următoare sperăm să reuşim să refiscalizăm toate aceste aparate şi să dăm drumul la vânzarea de plicuri. Compania, în acest moment, a iniţiat demersuri pentru a refiscaliza acesta aparate," a declarat pentru Digi24 Iaşi Cosmina Croitoru, purtător de cuvânt la Poşta Română.

Noile prevederi legislative impun ca începând cu 2016 Poşta Română să aibă case de marcat cu jurnal electronic. Astfel, casele de marcat trebuie refiscalizate.