O biserică ar putea fi dărâmată după ce terenul pe care se află a fost retrocedat

Data publicării:
biserica sf vineri

Constantin Iancu a vrut înapoi terenul pe care-l primise moștenire de la părinți, așa că şi-a cerut drepturile în faţa judecătorilor. Aceştia i-au dat câştig de cauză în 2009, iar bărbatul a obţinut în instanţă titlul de proprietate pentru terenul de 2.000 de metri pătraţi din Iaşi, pe care se află Biserica Sfânta Vineri şi curtea Grădiniţei Nr.21 din cartierul Alexandru cel Bun.

„Acel titlu de proprietate a fost ignorat de către vecini, care era Biserica Sfânta Vineri, care se înfiinţase în '90 şi de către grădiniţa învecinată care practic au executat anumite împrejmuiri care făcea proprietate şi au fost înştiinţate încă din data de 5 august 1993,” povestește bărbatul.

Bărbatul a cerut despăgubiri din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

„Am cerut o audienţă la Înaltpreasfințitul, la Mitropolit Daniel care era atunci şi în faţa unor 14-15 înalţi ierarhi care asistau la acea discuţie , în audienţă, a fost foarte amabil, dar în realitate şi mi s-a promis că va fi cumpărat terenul ocupat, că va fi achitat în formă creştinească terenul ocupat promiţând că să-mi dea banii, practic a recunoscut culpa, era culpa demonstrată,” a mai spus Constantin Iancu. 

Pentru că promisiunile nu s-au concretizat, bărbatul a decis să ceară în instanţă demolarea bisericii. Primăria a propus o soluţie de compromis pentru ca nici biserica, nici grădiniţa să nu fie dărâmate. 

„Noi am propus un teren la schimb, între timp am făcut un acord de mediere prin care pentru terenul pe care este ocupat parţial de biserica , parţial de curtea grădiniţei să dăm la schimb un teren în zona Moara de Foc de circa 1.600 metri pătrați, dumnealui are 1.900 de metri acolo, o să intrăm în Consiliu Local şi astfel o să stingem tot conflictul apărut,” a explicat Mihai Chirica, viceprimarul municipiului Iaşi. 

Preotul paroh şi reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei nu au dorit să comenteze situația.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri