Sari la conținut

Protest la Centrul Social din Hârlău. Angajaţii vor sporul promis pentru munca într-un mediu periculos

Asistente şi infirmiere de la centrul social din Hârlău, care trebuiau să înceapă serviciul la ora 7.00, au refuzat să intre în tură. Li s-au alăturat cei care au ieşit din tura de noapte, dar şi alţi angajaţi care au venit special să participe la protest. Oamenii spun că sunt agresaţi deseori de cei 240 de bolnavi pe care îi îngrijesc. În aceste condiţii, trebuiau să primească de la 1 ianuarie sporul de periclitate de 50 la sută din salariul de bază. Banii nu ajuns nici până acum.

"Sporul de vechime se spune că e inclus în salariu, dar salariul de 6 milioane după 30 de ani de serviciu."

"Astea-s salarii? Dar am acasă copii, cu ce îi ţin, am rată la bancă. Ne bate, ne scuipă, ne vorbesc urât şi nu ia nimeni măsuri," se plâng angajaţii.

Constantin Tănase, şeful Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Hârlău: "angajaţii au dreptate, deci în unitate noi îngrijim bolnavi mental cu boli grave şi severe, avem internaţi 236 de beneficiari. Este o activitate foarte grea, pe bună dreptate ei îşi solicită dreptul pe care îl merită."

O mare lipsă a centrului este medicul psihiatru. Deşi pacienţii au afecţiuni psihice grave, spitalul nu are un specialist cu normă întreagă.

"Ei, neavând medic de specialitate permanent, momentele în care pacienţii devin agresivi sunt mult mai multe şi nu pot fi controlate," a explicat Iulian Cozianu, vicepreşedinte Sanitas Iaşi.

Aflat la Iaşi, Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social a avut o întâlnire cu reprezentanţii angajaţilor de la centrul din Hârlău. Acesta a declarat la finalul întâlnirii: "urmează ca în maximum 2 săptămâni în plenul Seantului să se voteze legea prin care aceste sporuri să intre în salariile personalului respectiv urmând ca la Camera Deputaţilor dacă se merge pe procedura de urgenţă în maxim 2-3 săptămâni să se avizeze şi acolo Ordonanţa 83."

Dacă nu vor primi sporul promis, sindicaliştii sunt decişi să iasă la noi proteste spontane şi nu exclud să facă grevă generală.