Şcoală pentru fermieri pe bani europeni: 700 de persoane vor învăţa gratuit meserii din agricultură

Data publicării:
fermier

Vasile Lungu, unul dintre cei mai mari agricultori din regiunea Moldovei a obţinut de la Uniunea Europeană o finanţare de aproape un milion de euro, bani cu care a înfiinţat o şcoală de fermieri unde vor putea studia 700 de persoane. Lipsa de personal calificat în agricultură a fost ceea ce l-a determinat pe fermier să înfiinţeze aceste cursuri: „În ultimul timp, agricultura s-a modernizat foarte mult şi atunci toată lumea ştie că suntem în impas de a folosi acele utilaje moderne pentru că nu avem personal calificat.”

O astfel de situaţie întâlnim într-o fermă din comuna Popricani. Mihai Ulman a fost angajat peste 30 de ani la o fabrică din Iaşi. După ce uzina a dat faliment omul s-a reprofilat pe agricultură iar acum este administrator la parcul de auto a fermei la care lucrează. Bărbatul nu este însă calificat în agricultură. Acum va profita de şansa de a urma cursurile de mecanic agricol la noua şcoală de fermieri şi spune că-şi va lua şi subalternii alături de el. “Chiar dacă nu vor să se ducă noi îi vom condiţiona să meargă. În primul rând este vorba despre sănătatea utilajelor noastre,” spune fermierul. “Noile tractorare şi combine necesită un plus de pregătire pentru o bună exploatare a lor cu costuri minime,” a adăugat Nicolae Berea, fermier.

Nu sunt singurii fermieri care încearcă să se specializeze. “Sunt probleme cu personalul calificat şi mai ales în ultimii ani, de când au ieşit majoritatea celor care au făcut şcoli profesionale sau licee de profil au ieşit la pensie,” explică Mihai Caranfil, fermier. “Utilajele şi maşinile sunt foarte scumpe şi e nevoie de personal calificat pentru că altfel investiţia nu îşi are rostul,” a spus Miluţă Alexandru, fermier.

“Acum, o parte din cei care vor să întocmească şi să câştige proiecte cu fonduri europene vor avea nevoie neapărat şi de aceste calificări pe care le facem noi,” a adăugat Vasile Lungu, fermier.

Cursurile care vor dura 18 luni sunt gratuite şi vor fi susţinute de profesori ai Universităţii Tehnice şi ai Universităţii de Ştiinţe Agricole. La finalul cursurilor, beneficiarii vor primi şi subvenţii a căror valoare este cuprinsă între 1.500 şi 2.500 de lei - bani ce pot fi folosiţi pentru întocmirea de proiecte pentru obţinerea de fonduri europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri