Sari la conținut

SUCEAVA. Târgurile de animale, închise până în octombrie. Autoritățile se tem de riscul răspândirii bolii limbii albastre

Măsura închiderii târgurilor de animale a fost luată la nivelul conducerii Autorității Naționale Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor pentru a limita extinderea focarelor bolii limbii albastre. Nici un animal viu nu mai poate fi comercializat în următoarea lună.

"Am fost anunțați de interdicția de a mai lăsa comercializarea animalelor în piețe și am informat toți comercianții de animale, chiar oamenii care vând animalele proprii," povesteşte Radu Lazăr, administratorul târgului Marginea. 

Comercianții care nu au știu de această măsură au făcut cale întoarsă cu animalele pe care le aduceau pentru vânzare. Autoritățile păzesc oboarele din județ în zilele de târg astfel încât măsura să fie respectată: "În eventualitatea în care apar comercianți noi, le interzicem accesul în piață," a declarat Laurențiu Leon Postolache, directorul DSV Suceava

Nici ciobanii care sunt plecați cu oile la munte nu au voie să coboare în localități până pe data de 5 octombrie chiar dacă oamenii spun că vremea se răcește și nu mai pot rămâne.

"Acolo este o zonă unde deja a început bruma şi e un atac de animale sălbatice, e nenorocire. Sunt în pericol, un mânz o fost atacat de un lupm," spune Vasile Șorodoc, asistent medical veterinar. 

În judeţul Suceava sunt 21 de târguri în care se comercializează animale vii.