Trataţi cu nepăsare. Sute de cupluri aşteaptă refinanţarea programului de fertilizare in vitro

Data publicării:
BEBELUS MATERNITATE

Natalia şi soţul ei încearcă de cinci ani să facă un copil. Au decis să facă fertilizarea in vitro şi cu greu au reușit să strângă 1.500 de euro. Sperau să fie ajutaţi cu restul de bani prin programul naţional. Vestea că a fost sistat i-a adus aproape de disperare:

"Este foarte greu să punem deoparte aceşti bani, am făcut şi credit pentru a reuşi să facem pentru a ne împlini visul, acela de a avea un copil."

În situaţia lor sunt 400 de cupluri din Moldova. Mamele care au reuşit să conceapă prin fertilizarea in vitro spun că venirea unui copil pe lume după ani de aşteptare le-a schimbat viaţa. Mirela şi soţul ei au stat un an pe lista de aşteptare a programului naţional până când au aflat că Ministerul Sănătăţii a renunţat să mai sprijine cuplurile infertile. Au reuşit să strângă însă toţi banii necesari pe cont propriu.

"Mi-am pierdut speranţa şi am continuat eu cu eforturile mele. Sunt foarte fericită că am reuşit în sfârşit să avem un copilaş. Mă gândesc că sunt alte mămici care nu-şi permit o anumită sumă," spune Mirela Grigoraş, mamă. 

Medicii spun că au făcut numeroase demersuri la Ministerul Sănătății pentru reluarea programului, mai ales că natalitatea este în scădere, fără succes însă. În România, programul de fertilizare in vitro a funcționat doar un an, între 2011 și 2012.

Mircea Onofriescu, preşedintele Societăţii Române de Medicină Reproductivă: "S-au consumat 1,3 milioane de euro şi s-au născut 300 de copii. Un kilometru de autostradă costă 20 de milioane de euro. Deci faceţi socoteală, un kilometru de autostradă câţi copii şi câte cupluri şi câţi bunici şi câte familii pot fi făcute fericite."

Pentru a beneficia de fertilizarea in vitro prin programul statului, femeile trebuiau să fie căsătorite de cel puțin doi ani și să aibă vârsta cuprinsă între 24 și 40 de ani. În zona Moldovei, din banii primiți de la Ministerul Sănătății pentru fertilizarea in vitro au venit pe lume peste o sută de copii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri