Sari la conținut

600 de locuri în căminele şcolilor şi liceelor din Bihor, pentru refugiaţi

Bihorul ar putea adăposti 600 de refugiați în cinci centre special amenajate. Este concluzia inspectoratului școlar, care a cerut conducerilor școlilor din judeţ să identifice locurile disponibile în internatele pentru elevi. Toate instituțiile de învățământ au primit astfel de adrese, însă mulți directori au spus că nu pot caza imigranți din lipsă de spațiu. 

Încă de săptămâna trecută, reprezentanții inspectoratului școlar au notificat școlile și le-a cerut să identifice locurile de cazare. După centralizarea datelor, în Bihor au fost stabilite cinci centre de cazare: în Beiuș, Salonta, Șuncuiuş, Popești și Oradea.

"Centrul de la Beiuș oferă pentru 100 de persoane cazare și masă, celelalte patru asigurând pentru 500 de persoane masă în regim de cantină. Toate centrele vor oferi de asemenea asistență socială și psihologică", susţine  Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al IȘJ Bihor.

În Oradea a fost indentificat un singur centru de cazare, la liceul greco-catolic.

Nicolae Ungur, directorul Liceului German din Oradea: "Din păcate, la școala noastră fiind un spațiu mic, nu avem resursele solicitate și, prin urmare, nu am identificat un spațiu adecvat în situația în care ar fi nevoie să asigurăm cazarea."

"- Ați avea posibilitatea să cazați la școală refugiați?
- Sincer vorbind, în acest moment nu, pentru că, știți foarte bine, funcționăm în două schimburi; clasa a zecea vine în continuare după-masa", a explicat Virgil Blage, directorul Colegiului Partenie Cosma din Oradea.

Potrivit declarațiilor preşedintelui Klaus Iohannis, România nu poate primi mai mult de 1785 de refugiați. Asta pentru că nu poate să-i integreze social.

Reporter: Florina Fofiu
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboș

Pe aceeași temă