A doua viaţă. Neurochirurgul Dumitru Mohan, medicul pasionat de salvarea vieţilor, dar şi de sculptura în lemn

Data publicării:
mohan

În atelierul de tâmplărie al doctorului Dumitru Mohan, lemnul prinde viaţă sub formă de obiecte de decor, scaune sau foişoare.

"Este o sculă care se potriveşte cu o sculă din neurochirugie. comparaţia este un pic deplasată. în neurochirugie se numeşte trepan, cu care perforezi cutia craniană şi la dulgher este corbă, cu care dau gaura în lemn sau în uşă", explică prof. dr. Dumitru Mohan, neurochirurg, Spitalul Judeţean Oradea.

Tâmplarul talentat are de fapt vocaţie de medic. Dumitru Mohan este neurochirurg si în sala de operaţie, înlocuieşte dalta cu bisturiul. Cu mare precizie şi fineţe, profesorul Mohan operează cele mai grave tumori pe creier şi respectă cu sfinţenie crezul său de-o viaţă: acela de a face bine.

"Tu trebuie să respecţi creierul! Dacă îl apeşi prea tare, ai operat bolnavul, l-ai rezolvat, dar nu se mai trezeşte, iar dacă se trezeşte, se trezeşte cu sechele!"

Profesorul Dumitru Mohan a pus bazele secţiei de neurochirurgie de la Spitalul Judeţean din Oradea în anul 1984. În cei peste 30 de ani de activitate, a salvat nenumărate vieţi. Eva are 33 de ani şi în urmă cu 29 de ani a ajuns la spital după ce a fost lovită cu o piatră în cap. A stat în comă două săptămâni şi a avut nevoie de intervenţie chirurgicală.

"După ce m am trezit din comă nu am cunoscut pe nimeni: nici casa, nici familia, pe nimeni. Îi mulţumesc domnului doctor Mohan că m-a operat şi m-a salvat să rămân în viaţă, să nu mor", spune Eva Bornemissza, pacientă.

Pacienţii ajung la profesor cu tumori grave pe creier sau coloană, dar şi cu obiecte înfipte în cap. De când este medic, doctorul Dumitru Mohan colecţioneaza tumori de diverse forme şi mărimi, dar şi obiectele pe care le-a extirpat de la pacienţi. Ideea a preluat-o de la mentorul său, profesorul Constantin Arseni, fondatorul şcolii româneşti de neurochirurgie. Vrea ca studenţii săi să înveţe din materialul didactic adunat de el.

"Treptat am adunat tumori, una câte una. nu toate. Unele nu le pot scoate în întregime, pentru că trebuie tăiate sau aspirate", spune prof. dr. Dumitru Mohan.

Biroul său care arată ca un muzeu este dovada intervenţiilor la limită realizate cu profesionalism. Tâmplarul neurochirurg modelează creierele pacienţilor cu priceperea a zeci de ani de muncă. Iar mulţumită lui, mii de oameni trăiesc acum a doua viaţă.

Reporteri: Anca Deac, Monica Rădulescu
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri