Sari la conținut

Animale răpuse de otravă în Bihor

Luni dimineaţa mai mulţi fermieri din Talpoş au găsit animale moarte sau în agonie. Vaci, oi şi chiar câini au căzut pradă unor capcane puse pe păşune, pentru a stârpi alte animale, spun localnicii.

„Au aruncat cu cornuri pe păşune şi animalele au mâncat şi nu face nimeni nimic", susţine Cristian Tripe, fermier.

„Îi ceva roşu, băgată carne şi ceva peşte în ea, anume făcută ca să moară. Nu a durat vaca asta mai mult de 3-4 ore. Am adus toate vacile în sat, în timpul ăsta a şi murit vaca", a completat un alt fermier.

Nimeni nu ştie cu exactitate cine a aruncat capcanele pe câmp. Paguba adusă unuia dintre fermieri trece de o mie de euro, valoare la care estimează că ar fi putut vinde animalul care a murit. „De la vaca asta mulgeam 40 de litri de lapte, acuma am copil mic şi nu mai am să-i dau lapte", spune Petru Vidican.

„Ni-e frică să le mai lăsăm, le ţinem acasă până vedem la ce se ajunge cu treburie astea."

Medicul veterinar din comună le recomandă localnicilor să nu-şi lase animalele pe câmp, cel puţin până când Direcţia Sanitar Veterinară nu primeşte rezultatele analizelor. „Animalul prezenta simptome de intoxicaţie, dar cu certitudine ne vor spune doar analizele de laborator dacă este otravă sau nu este. Prelevăm probele şi aşteptăm să vedem ce ne vor comunica cei de specialitate."

Nu e prima oară când fermierii din Talpoş sunt loviţi de necazuri. Atât Direcţia Sanitar Veterinară, cât şi procurorii analizează probele recoltate şi animalele moarte pentru a descoperi cine a otrăvit animalele.

Reporter: Laura Breb
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş