Sari la conținut

Animalele de companie, înmormântate într-un cimitir special, amenajat din 2018 în Baia Mare

Loc de veci pentru animalele de companie - este decizia luată de autoritățile din Baia Mare. Noul cimitir pentru prietenii necuvântători ar urma să devină funcțional din 2018. Stăpânii de câini și pisici apreciază inițiativa și spun că, dincolo de durerea cauzată de pierderea animalelor, îngroparea lor reprezintă, în prezent, o adevărată problemă.

"Este o scumpică. Deci nu cred că aș putea să trăiesc fără ea. Pur și simplu e sufletul meu pereche."

Asta spune Elisabeta Szabo despre căţeluşa sa de 2 ani Mini, pe care o îngrijeşte de când aceasta avea 3 luni. Deși stãpâna nici nu vrea sã se gândeascã la ziua în care cãțelușa ei nu va mai fi, ideea unui loc de veci pentru animalele de companie i se pare bunã.

"Ar fi chiar binevenită. Eu stau la bloc și atunci unde...?!"

De aceeaşi pãrere sunt toţi cei care dețin animale de companie.

"Noi, care stăm la bloc, efectiv nu avem unde să ducem animăluțul dupa ce moare și... e o idee proastă să îl arunci la gunoi sau știu eu unde... Totuși, e un suflet", consideră Rodica Szabo, stăpâna unei pisici.

La asta s-au gândit și autoritãțile locale din Baia Mare care au decis înființarea unui cimitir pentru animalele de companie, dupã modelul celor existente deja în alte țãri.

"Trebuie să dăm tonul și în România unor astfel de chestiuni care țin de umanitate, țin de a înțelege faptul că oamenii se atașează de animalele de companie", susţine Cătălin Cherecheș, primarul de Baia Mare.

În lipsa unui cimitir de acest fel, stãpânii de animale care locuiesc la bloc s-au vãzut nevoiți sã caute soluții precum curțile sau grãdinile rudelor de la țarã.

"Este foarte greu să îi găsești un loc. Nu poți să-l duci într-un câmp sau la oricine în curte...ș i mi-a fost greu. Acum că acest lucru s-a votat, e un lucru extraordinar.

"Chiar avem nevoie de așa ceva pentru că avem căței mici, avem căței mari, avem pisici (...) pe care nu le putem arunca totuși la gunoi, sunt parte din familia noastră, sufletul nostru."

Viitorul cimitir pentru animalele de companie va fi gestionat de Serviciul Public Ambient Urban din cadrul Primãriei Baia Mare și va deveni funcțional de la 1 ianuarie 2018.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Pe aceeași temă