Au început înscrierile la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea

Data actualizării: Data publicării:
inscrieri medicina

Au început înscrierile la Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea. Concurența este mare, dar la fel sunt și eforturile pentru a plăti taxele care încep de la 3000 de lei pe an și ajung până la 22.500 de lei. Mulți dintre candidați recunosc că se bazează pe sprijinul părinților, în timp ce alții se gândesc să se angajeze pe timpul studiilor.

Primii candidați la Facultatea de Medicină din Oradea și-au depus deja dosarele cu diplomele de studiu și dovada plății unei taxe de 150 de lei. Printre ei s-a aflat și Norina Șipoș, care s-a înscris la specializarea Medicină Generală. A trecut Bacalaureatul cu media 9,73 și a venit de la Cluj-Napoca la Oradea pentru că aici admiterea constă doar într-un examen la o singură materie.

"Se dă examen doar dintr-o materie și îmi place mai mult biologia decât chimia. Nu vreau să rămân în țară, aș vrea să plec dacă voi avea ocazia. O duc mai bine cei care lucrează afară și sunt tratați mult mai bine", spune Norina Șipoș.

Dacă va fi admisă pe un loc nebugetat va plăti o taxă anuală de 6800 de lei. Norina recunoaște că are nevoie de ajutorul financiar al familiei.

"E mult mai mică taxa decât la Cluj sau la alte facultăți și mi se pare ok și bănuiesc că părinții vor să mă ajute daca aș intra la taxa."

Alții spun că își vor căuta un loc de muncă pentru a-și plăti studiile.

"- Bănuiesc că m-ar susține și părinții, dar aș încerca să aduc și fondurii proprii.
- Ai vrea să lucrezi?
- Un job part-time da, dacă aș avea timp", spune Cătălin Mora, candidat la Medicină.

"La Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea taxele încep de la 3000 de lei pe an, la specializarea Asistență Medicală Generală, și ajung până la 22.500 de lei pe an, la specializarea Medicină în Limba Engleză", a detaliat Claudiu Mihuț, jurnalist Digi24 Oradea.

La Medicină Generală facultatea orădeană oferă 150 de locuri, dintre care 81 sunt bugetate. În schimb, la Medicină cu predare în limba engleză sunt disponibile din toamnă 50 de locuri, toate cu taxă

"Se pare că numărul studenților care vin de peste hotare crește de la an la an, anul acesta avem studenți din 50 de țări, altele decât România", a explicat Ligia Burtă, prorectorul Universităţii din Oradea.

Înscrierile la cele 9 specializări ale Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea se pot face până în 26 iulie. Examenele se vor desfășura în 27 și 28 iulie.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri