Sari la conținut

BASCHET. Un sârb şi un lituanian, în lotul CSM CSU Oradea

Un sârb şi un lituanian sunt noii jucători legitimaţi de CSM Oradea. Fundașul Pedja Stamenkovic şi pivotul Artūras Valeika au semnat înţelegeri pentru un sezon cu echipa antrenată de Cristian Achim.

pedja_stamenkovic

foto: basketliga.sk

În vârstă de 29 de ani și cu o înălţime de 1,90 metri, Pedja Stamenkovic (foto sus) a evoluat ultima dată în Franța, la gruparea Aix Maurienne. Sezonul trecut la început însă în Slovacia, la Handlova.

Pentru Stamenkovic, Oradea nu este prima aventură în Liga Națională. Acesta a evoluat acum trei ediții pentru BCM U Pitești. În Trivale, sârbul a prins 17 partide în campionat și două în Cupă.

Interesant este faptul că, așa cum se arată și în comunicatul oficial remis de clubul orădean, jucătorul vine la CSM CSU sub forma unui așa-numit “contract deschis”. Cu alte cuvinte, el va putea accepta orice ofertă ce vine pe numele său după încheierea preliminariilor FIBA Europe Cup.

Singurul jucător sârb din actualul lot al orădenilor a mai evoluat de-a lungul carierei la echipe precum Borac Cacak, FMP și Steaua Roșie Belgrad, toate din Serbia, precum și la Cherno More Varna, în Bulgaria.

arturas-valeika

foto: Kvitrina.com

Artūras Valeika (foto sus) este originar din Lituania, a împlinit 32 ani pe 11 august şi a semnat un angajament cu valabilitate pentru sezonul 2017/2018.

Înalt de 2.07 metri, Valeika evoluează la poziția 5. Născut la Vilnius, noul component al CSM CSU Oradea a jucat patru sezoane în campionatul universitar nord-american. A fost inclus în cvintetul ideal al conferinței Big Sky din NCAA în ultimul sezon din liga universitară.

Apoi lituanianul a evoluat pentru echipe din Germania, Letonia, Spania și Lituania.

„Pe lângă Liga Baltică pe care a câștigat-o în ultimul sezon, Valeika a cucerit Cupa Lituaniei de două ori în carieră (2013, 2014), ambele cu Rūdupis Prienai (actuala Vytautas)”, se arată într-un comunicat al CSM Oradea.

Arturas Valeika a bifat 10 prezențe în FIBA Europe Cup, competiţie în care a jucat într-o dublă confruntare împotriva celor de la BC Mureș.

„Staff-ul tehnic al CSM CSU Oradea a decis să-l legitimeze pe acest jucător datorită faptului că întrunește mai multe dintre cerințele și obiectivele urmărite de la un pivot în actuala configurație a echipei. (...) Este un jucător atletic, energic și care poate să susțină un ritm accelerat de joc (tranziție și contraatac). Alte calități sunt abilitatea de a se apăra în diferite sisteme, inteligența baschetbalistică și capacitatea de a recupera sub panoul advers”, au transmis oficialii CSM.

Lituanianul se află la primul angajament în baschetul românesc.

Redactor: Nicolae Mihalcea
Editor web: Adrian Laboş