Sari la conținut

Bihorul, pe harta unei rețele de contrabandiști. 30 de mii de pachete de țigări au fost găsite în cadrul unei operațiuni la o fermă părăsită din județ

Cinci persoane au fost reținute de procurorii DIICOT Oradea sub acuzațiile de constituire a unui grup infracțional organizat şi contrabandă. Volodymyr Dubitskyi, Ihor Mitlosh, Stepan Gordubei, Gheorghe-Cristian Chioreanu și Cosmin Cristian Farkas sunt cercetați pentru că din luna iunie a acestui an ar fi pus la punct o rețea de contrabandă cu țigări.

Anchetatorii au obținut informații potrivit cărora țigările de contrabandă erau aduse din Ucraina în România prin vama Halmeu. Erau ascunse într-un locaș special amenajat în podeaua TIR-ului condus de Stepan Gordubei, care în acte susținea că aducea alte produse (de exemplumelci vii, ciuperci). După ce trecea de vamă, bărbatul se îndrepta spre locul unde urmau să fie descărcate produsele declarate în acte.

Traseul parcurs de autotren era asigurat de Volodymyr Dubitskyi şi Ihor Mitlosh, care se deplasau din Ucraina în România la bordul unui autoturism. După descărcarea mărfii declarate în documente, cei doi se întâlneau pe traseu cu șoferul TIR-ului și împreună mergeau spre locul unde țigările urmau să fie date membrilor din România ai rețelei, adică lui Gheorghe-Cristian Chioreanu și Cosmin Cristian Farkas.

Predarea produselor de contrabandă se făcea numai noaptea în locuri izolate, de obicei ferme de la marginea satelor și exclusiv pe timp de noapte. În aceste locuri, țigările nu erau depozitate, ci transbordate în alte mașini și distribuite în vederea vânzării.

O astfel de operațiune de transbordare a fost suprinsă pe 19 octombrie, la o fermă izolată din localitatea bihoreană Dumbrava, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Oradea împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea. Anchetatorii au descoperit astfel 29.550 de pachete de ţigări, de diferite mărci, de provenienţă ucraineană, pe care cei cinci le încărcau într-o autoutilitară.

„Cantitatea de ţigări a fost ridicată, în vederea confiscării, împreună cu sumele de bani găsite asupra inculpaţilor, respectiv 5.775 de lei, 7.164 de euro, 21.000 de forinţi şi 2.704 de grivne, iar autovehiculele au fost indisponibilizate. Prejudiciul estimat în cauză este în sumă de 346.000 de lei”, au transmis procurorii DIICOT.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale, iar la acţiuni au participat luptătoriri ai Serviciului de Acțiuni Speciale din Poliţia Bihor şi jandarmi din Satu Mare.

Editor web: Adrian Laboş