Sari la conținut

Buget din... nunţi. O primărie din Bihor câştigă anual 100 de mii de lei din închirierea Căminului Cultural pentru nunţi

Nicoleta şi Stepan se căsătoresc sâmbătă. Vor avea o sută de invitaţi la nunta pe care o vor ţine în Câmpanii de Pomezeu, în sala care i-a cucerit imediat ce au văzut-o. Primăria a avut grijă să o amenajeze într-un stil modern, astfel încât să atragă cât mai mulţi clienţi.

„Îmi place, îmi place sala, îmi place meniul, îmi place cum arată, tot", spune Nicoleta Condrea.

„Locul mi-a plăcut, am fost înainte la o nuntă acolo şi mi-a plăcut. E frumos", o completează şi viitorul soţ, Stepan Pudelj, originar din Croaţia.

Amenajarea sălii de evenimente din Câmpani de Pomezeu a pornit în urmă cu trei ani, când administraţia locală a câştigat un proiect de 50.000 de lei pentru a investi în crearea de locuri de muncă. Cu aceşti bani primăria a renovat şi extins căminul cultural din sat, care poate găzdui acum până la 450 de invitaţi; veniturile nu sunt deloc mici.

„Între 6 mii şi 7 mii de lei pe eveniment. La zece evenimente sunt 60.000 de lei, bani pe care nu îi încasez din cel mai mare sat din comuna Pomezeu din impozite şi taxe", explică Ioan Şora, primarul comunei Pomezeu.

„Preţurile sunt mult mai mici faţă de oraş, mult mai mici şi se ridică la aceeaşi calitate", spun sătenii.

Nu doar primăria are de câştigat din această afacere. La fiecare eveniment este nevoie de 15 până la 20 de angajaţi, care sunt recrutaţi din comună. Bucătarii şi chelnerii primesc un salariu de 1200 de lei lunar.

Adimistraţia locală se ocupă chiar şi de meniuri care pornesc de la 80 de lei şi pot ajunge până la 150 de lei, preţ în care este inclus şi tortul mirilor. Din această afacere primăria câştigă anual aproape 100.000 de mii de lei, bani care sunt investiţi în satele din comună.

În drumuri, în curăţenie. În orice se vede. Erau înainte nişte drumuri de nu puteai merge pe jos."

„Numai câte drumuri s-or făcut aici şi drumuri de ţară şi câte şi mai câte."

„Am investit în două lame pentru deszăpezit, două maşini mari, camioane pentru lucrările firmei cu care lucrăm", spune primarul.

Sala de nunţi din Câmpanii de Pomezeu atrage clienţi şi din alte localităţi învecinate. Pentru anul viitor trei cupluri din comunele din jur au rezervat deja sala pentru nunţi.

Reporter: Laura Breb
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş