Sari la conținut

Caravana pentru recoltare de sânge

"Grupa zero am avut nevoie, donatori universali nu erau, dar s-a găsit şi mi-a salvat viaţa prin donarea de sânge."

Este declaraţia unei mame din Aleşd, care din cauza unor complicaţii apărute la naştere a avut nevoie de 3 litri de sânge. Din recunoştinţă pentru cei care au ajutat-o, pacienta de altădată a devenit acum donator. La fel au procedat mai mulţi tineri care s-au prezentat la caravana mobilă pentru a dona sânge.

"Nu am mai donat până acum şi m-am gândit să ajut pe cineva."

"Aş veni la aşa ceva la Oradea, dar eu stau mai departe şi nu am posibilitatea."

"În oraşul nostru nu există un centru de donare, ar fi bine să existe, deoarece voluntari o să se găsească."

"Ne-am mobilizat, efortul este foarte mare, în special din cauza personalului care teoretic ar trebuie plimbat prin tot judeţul", spune dr. Ligia Burtă, directoarea centrului de transfuzii Oradea.

"În ziua de azi nu există în toate zonele centre de donare şi recoltare a sângelui, încât este nevoie să se organizeze caravane", consideră deputatul Sonia Drăghici.

În România, doar 70% din necesarul de sânge este asigurat prin donări. Situaţia este identică şi în Bihor, unde sunt înregistraţi cel mult o mie de donatori.

"Până acum, aproximativ 100 de donatori am avut la Aleşd, pentru că fiecare picătură de sânge este o şansă la viaţă", spune Lilla Debelka, preşedintele Clubului Femeilor Social-Democrate din Bihor.

Recoltarea de sânge din Aleşd a fost realizată în colaborare cu Clubul Femeilor Social Democrare din Bihor.

reporter: Bogdan Costea
operator: Constantin Gheorghiţă

editor web: Adrian Laboş