Sari la conținut

Cetatea Ardud, un loc încărcat de istorie

Odinioară una dintre cele mai puternice fortificaţii ale Transilvaniei, Cetatea Ardud atrage din ce în ce mai mulţi turişti interesaţi de istoria zbuciumată a locului. Învăluită de legenda fetei blestemate despre care se spune că bântuie şi astăzi pivniţele cetăţii, fortăreaţa a fost refăcută recent cu ajutorul fondurilor europene. 20 de mii de vizitatori i-au trecut pragul numai în acest an.

Aflatã la mai puţin de 20 de kilometri de Satu-Mare, cetatea Ardud este situatã la marginea Drumului European E81, aşa cã accesul e foarte uşor.

Documentele aratã cã ridicarea fortãreţei a început pe la 1481, iar construcţia s-a întins pe mai mulți ani. Începuturile ei sunt legate de numele lui Bartolomeu Dragfy, voievod al Transilvaniei, care s-a remarcat ca un iscusit comandant militar, luptând alãturi de Matei Corvin, dar sprijinindu-l și pe Ștefan cel Mare.

Ştefan Berci, ghidul Cetăţii Ardud: "Cetatea a fost impresionantă prin dimensiunea şi prin forma ei. Documentele spun că înălţimea turnurilor cetăţii aveau în jur de 43 de metri înălţime şi zidurile erau de 12 metri. O cetate construită din piatră în stil renascentist."

Fortificaţia a rezistat până la stingerea marii familii a Drăgoșeștilor, după care a fost asediată și a trecut de la un stăpân la altul. S-a deteriorat foarte mult şi abia în 1730, după ce a intrat în posesia familiei Karolyi, a fost renovată sub formă de cetate-castel.

Ştefan Berci, ghidul Cetăţii Ardud: "Cel ce va rezidi cetatea, folosind materialele preexistente aici, dându-i o formă de castel baroc, va fi familia Karoly. O familie foarte înstărită, cu rol important în istoria zonei."

Însã de-a lungul timpului, fortãreața nu a mai fost întreținutã, iar o perioadã chiar a fost abandonatã. Acum câțiva ani unul dintre turnuri și o parte a cetãții au fost reabilitate printr-un proiect cu finanțare europeanã. Vizitatorii pot pãtrunde în pivnițã și în turnul care și-a recãpãtat strãlucirea de odinioarã.

Ovidiu Duma, primarul oraşului Ardud: "Reprezintă chiar simbolul Ardudului pentru că de cetate este legată mare parte din istoria oraşului şi bineînţeles, în prezent, este cel mai de valoare, cel mai semnificativ obiectiv al Ardudului."

Anca Deac, reporter Digi24 Oradea: "La prima vedere această pivniţă pare una obişnuită, însă odată ce vizitatorii trec de porţile ei găsesc zeci de galerii întinse pe sute de metri întocmai ca un labirint."

De pivnița întunecatã este legatã legenda Vilmei, fiica lui Francisc Rakoczi al II-lea, principe al Transilvaniei. Se spune cã, pentru a afla secretul galeriilor concepute pentru a lua prin surprindere dușmanii, austriecii au trimis în cetate un ofițer tânãr și chipeș, care sã o seducã pe fiica principelui. Militarul și-a dus misiunea la bun sfârșit, dar Francisc Rakoczi nu și-a iertat fata, asupra cãreia a aruncat grele blesteme.

Ştefan Berci, ghidul Cetăţii Ardud: "Unul dintre blesteme este ca ea să nu poată să cunoască fericirea şi să umble nemăritată prin subteranele cetăţii. Apare când ca fecioară nemăritată care plânge, când ca şi şarpe sau ca şi broască şi cine vrea să o dezlege de acest blestem trebuie să o sărute în toate cele trei ipostaze."

Cetatea restauratã din Ardud atrage anual mii de turiști.

Ovidiu Duma, primarul orașului Ardud: "De la Festivalul Medieval care este cel mai de amploare, la festival folcloric, la zilele cetăţii, proiecţii de filme, tabără internaţională de pictură, sculptură, simpozioane de istorie."

Edilii au conceput și o strategie turisticã de promovare a Ardudului ca oraș turistic medieval.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă