Un preot din Satu Mare a fost arestat preventiv pentru că ar fi agresat sexual doi copii

Data actualizării: Data publicării:
un preot in timpul unei slujbe
FOTO: Shutterstock

Un preot ortodox din Satu Mare a fost arestat preventiv pentru că ar fi agresat sexual doi copii. În cei 33 de ani de când slujește în biserică, bărbatul nu a avut nicio abatere, spun reprezentanții Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului. "Nu există niciun fel de faptă", susține și avocatul suspectului, Răzvan Doseanu, pentru PresaSM.

Faptele, spun anchetatorii, au avut loc în perioada 2023-2024, iar victime ar fi fost doi tineri minori.

"La nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare este înregistrat un dosar penal în care se efectuează cercetări faţă de numitul S.A.D., care are calitatea de preot, pe raza municipiului Satu Mare, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de agresiune sexuală, faptă prev. şi ped. de art. 219 alin. 1 şi alin. 2 lit. c) Cod penal şi agresiune sexuală săvârşită asupra unui minor, faptă prev. şi ped. de art. 2191 alin. 12 şi alin. 3 lit. b) Cod penal, cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal, faptele fiind comise asupra a două persoane vătămate minore, în perioada anilor 2023 - 2024", au transmis reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare.

Potrivit informațiilor PresaSM, în ianuarie, doi băieți minori s-ar fi plâns părinților că preotul le-ar fi făcut o serie de propuneri cu tentă sexuală. Câteva zile mai târziu, aceștia au mers la Poliție, care au deschis un dosar penal pe numele preotului.

Avocatul preotului: "Nu există niciun fel de faptă"

Marți, 13 februarie 2024, suspectul a fost ridicat de polițiști și a fost dus, la cererea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, în fața judecătorului de drepturi și libertăți cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. În baza probelor strânse, judecătorii l-au trimis după gratii.

"Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare în dosar nr. 296/131/P/2024 privind pe inculpatul S. A. D. (…), cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de agresiune sexuală şi agresiune sexuală săvârșită asupra unui minor (…). Dispune arestarea preventivă a inculpatului S.A.D. pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 13.02.2024 şi până la data de 13.03.2024 inclusiv", se arată în motivarea Judecătoriei Satu Mare.

În fața instanței, avocatul preotului i-a cerut judecătorului să ia în considerare schimbarea arestului preventiv cu măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu. Cererea a fost, însă, respinsă de judecătorul de drepturi și libertăți.

"Nu există niciun fel de faptă. Pot să vă spun că nu sunt întrunite elementele de tipicitate pentru infracțiunile de care este acuzat clientul meu. Mai multe nu comentăm în acest moment", a precizat avocatul preotului, Răzvan Doseanu, pentru PresaSM.

Bărbatul, care are în jur de 60 de ani, este preot din 1991 și, de câțiva ani, conduce Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Satu Mare.

Ce spune Episcopia Maramureșului și Sătmarului despre preotul arestat preventiv

"Din momentul intrării în cler nu a avut nici un fel de abatere disciplinară sau morală, dând dovadă de seriozitate, fiind apreciat de către credincioșii din parohiile unde a păstorit;

Cu regret și stupoare am aflat în data de 13 februarie 2024, de faptul că se află în arestul poliției făcând subiectul unui dosar penal, aflat în momentul de față în fază de cercetare;

În momentul în care s-a confirmat informația, în Ședința Permanenței Eparhiale din data de 13 februarie 2024 Preasfințitul Părinte Iustin a dispus oprirea totală de la săvârșirea oricăror lucrări sfinte a pr. S.A.D. și deferirea lui spre cercetare către Consistoriul Eparhial cu propunerea de caterisire, în cazul în care finalizarea dosarului va dovedi vinovăția lui”, au transmis reprezentanți Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Enoriașii, dar și cunoscuții preotului au fost șocați la aflarea veștii. Preotul s-a remarcat atât prin oratorie, dar mai ales prin educație, de numele său legându-se mai multe lucrări științifice legate de județul Satu Mare, mai scrie sursa citată. 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri