CJ Bihor a decis: va recupera prin proces civil prejudiciul produs de Alexandru Kiss

Data actualizării: Data publicării:
sedint cj bihor

Consiliul Judeţean Bihor nu va face apel la decizia prin care fostul vicepreşedinte Alexandru Kiss a fost trimis la închisoare și obligat la plata a aproximativ 5 milioane și jumătate de euro către bugetul de stat. Reprezentanţii judeţului speră să recupereze prejudiciul într-un proces civil deschis împotriva lui Kiss şi a omului de afaceri Beneamin Rus.

Consilierii județeni s-au întrunit, vineri, într-o şedinţă de urgență pentru a vota neatacarea cu apel a sentinței în cazul Alexandru Kiss. Asta înseamnă că banii stabiliţi de judecător ca prejudiciu vor ajunge în bugetul de stat.

"Nu ne-am constituit parte civilă în procesul penal. Dar legea oferă posibilitatea fie să te constitui în procesul penal, fie în civil. Noi ne-am constituit în civil, există pe rol acest proces. În condițiile în care se va câștiga, banii se vor întoarce din bugetul statului în bugetul județului", a explicat Carmen Soltănel, secretarul CJ Bihor.

În urmă cu câţiva ani, Consiliul Judeţean Bihor a mai deschis un proces, de această dată împotriva lui Beniamin Rus. Administrația județeană vrea astfel să recupereze terenurile din Calea Aradului în cazul cărora omul de afaceri nu ar fi respectat contractul de vânzare-cumpărare.

"E clar că cel care a cumpărat acele terenuri nu a respectat contractul, evident, pentru că nu există astăzi zece mii de apartamente construite. Și, la vremea respectivă, CJ a votat deschiderea unor procese pentru recuperarea acelor suprafețe de teren pentru care nu s-a respectat contractul", a precizat Ionel Avrigeanu, liderul grupului PNL din CJ Bihor.

"Lucrurile până nu se stabilesc într-o hotărâre definitivă și irevocabilă, cu toții așteptăm și stăm. Paralel cu aceste probleme, merg procesele pe rol pornite acum trei-patru ani înainte de a ajunge eu aici", spune Sandor Pasztor, președintele CJ Bihor.

În urmă cu aproape două săptămâni, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Kiss, a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare. Într-un dosar instrumentat de DNA Oradea, acesta este acuzat de şapte fapte de corupţie, de la spălare de bani şi abuz în serviciu până la luare de mită şi trafic de influenţă.

În acelaşi proces, omul de afaceri orădean Beneamin Rus a primit o condamnare de 4 ani de închisoare cu executare.

Redactor: Adrian Ciucuriţă
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri