Sari la conținut

Cod galben de vânt în Bihor. Recomandările ISU "Crişana"

E cod galben de vânt în Bihor, luni, între orele 9 şi 14, anunţă Administraţia Naţională de Meteorologie. În acest interval se vor semnala intensificări ale vântului, care la rafală vor atinge local 55...65 km/h.

Meteorologii susţin că în judeţ vor apărea şi ploi care pot avea și caracter de aversă.

Avertizarea cod galben de vânt a fost emisă în contextul unei informări de vreme rea care va intra în vigoare luni, la ora 16, şi este valabilă până miercuri, la ora 8. Potrivit acesteia, în intervalul menționat temporar va ploua, la început în jumătatea de vest a țării, apoi mai ales în regiunile estice, sudice și centrale.

Ploile vor avea și caracter de aversă și vor fi însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, îndeosebi în după-amiaza zilei de luni (12 martie) și în noaptea de luni spre marți (12/13 martie).

La munte vor predomina ploile, favorizând topirea stratului de zăpadă.

Cantitățile de apă vor depăși local 15...20 l/mp și izolat, mai ales în Oltenia, Banat, Transilvania și Moldova, precum și în zona montană, 30...35 l/mp.


Specialiştii ISU Crişana au venit cu recomandări pentru această perioadă în care se anunţă intensificări ale vântului:

"Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor recomandă cetățenilor, ca pe timpul manifestării acestor fenomene meteorologice, să nu se deplaseze în apropierea copacilor, a panourilor publicitare sau a clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt.
De asemenea, cetățenii trebuie să întrerupă orice activitate în aer liber, să se adăpostească în locuințe sau în alte spații care le asigură protecția, să închidă ușile și ferestrele și să deconecteze aparatele şi echipamentele electrice.

Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autovehiculelor se va realiza în zone ferite, la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate."

Editor web: Adrian Laboş

Pe aceeași temă