Decizie-şoc în sistemul sanitar din Oradea. Şeful UPU-SMURD Bihor a demisionat!

Data actualizării: Data publicării:
Hadrian Borcea

Medicul şef al UPU-SMURD Bihor şi-a dat azi demisia din funcţie. Doctorul Hadrian Borcea a luat această decizie în semn de protest faţă de hotărârea adoptată joi de Consiliul Local prin care sporurile acordate medicilor şi asistenţilor medicali sunt reduse cu 60%, respectiv cu 25%.

Între 50 şi 100 de asistenţi ai Spitalului Judeţean sunt afectaţi de această decizie, spune medicul Borcea, care acuză conducerea spitalului şi Primăria de lipsă de comunicare și de modul netransparent în care a fost luată hotărârea.

"A fost şocant faptul că am aflat din presă azi dimineaţă de Hotărârea de Consiliu Local care s-a luat ieri (joi-n.n.) referitor la aplicarea sporurilor în unităţile sanitare subordonate Primăriei. Asta în condiţiile în care de mai bine de o lună încerc să conving conducerea Spitalului Judeţean de principiul defectuos pe care se bazează atunci când alege modalitatea asta de aplicare a unei Hotărâri de Guvern care, da, are multe neajunsuri, dar aceste neajunsuri acum sunt transformate în probleme grave de funcţionare.

Mă refer punctual la afectarea venitului celor care lucrează în condiţiile cele mai grele. Asistentul medical care lucrează în triaj, în dispeceratul de urgenţă, pe elicopter sau pe SMURD va avea scăderi ale veniturilor. E vorba, poate, de un număr nesemnificativ, dar pentru mine e important. Între 50 şi 100 de asistenţi vor avea scăderi de venituri.

Am avut discuţii, de aproape o lună avem săptămânal. Din păcate, nu se acceptă absolut nicio variantă sau nicio propunere venită din partea nu numai a mea, pentru că nu doar noi suntem afectaţi, adică UPU-SMURD, vor fi şi alte secţii grele, cum e pneumoftiziologia, ATI-ul, blocurile operatorii. Toţi vor avea de suferit. Nu ştiu în ce măsură, pentru că nu cunosc atât de bine structura lor de personal, dar în mod sigur vor fi afectaţi.

Şi aceste lucruri nu s-au luat în calcul şi nici nu s-a discutat, modul total netransparent în care s-a ajuns la această hotărâre de Consiliu Local, în condiţiile în care discutăm zi de zi pe tema asta, nici măcar să nu ştim că era în pregătire o astfel de hotărâre de Consiliu.

Cu managerul spitalului am discutat. Astăzi nu am avut decât un monolog în care mi s-a spus că nu sunt alte variante şi că el nu conduce UPU-SMURD, ci conduce un spital. E corect, dar nici eu nu pot conduce un UPU-SMURD care va fi atât de grav afectat. Acesta este motivul major. În plus, mi-am dat demisia şi din funcţia de medic al acestui spital, pentru că nu pot să îmi permit să lucrez în aceste condiţii", a declarat Hadrian Borcea pentru Digi24 Oradea.

Medicul Borcea are 50 de ani şi este de peste 25 de ani în medicina de urgenţă. El este şeful UPU a Spitalului Judeţean din Oradea încă de la înfiinţare.

În 2015, alături de doctoriţa Adriana Bălan, din cadrul UPU-SMURD Oradea, medicul Hadrian Borcea a primit Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler, "în semn de reală apreciere și recunoștință pentru înaltul profesionalism dovedit și pentru rezultatele deosebite obținute în îndeplinirea misiunilor ce le-au fost încredințate".

Redactor: Bogdan Băcilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri