Frumuseţile ascunse ale Maramureşului. Zona Moisei atrage în fiecare an mii de turişti

Data publicării:
frumuseti Maramures 130415

Comuna Moisei este situată pe Valea Vişeului, la doar câţiva kilometri în josul râului, între Borşa şi Vişeu de Sus, pe drumul naţional 18. O zonă liniştită, departe de agitaţia şi aglomeraţia din marile oraşe, care cucereşte imediat. O atracţie principală este Parcul Naţional Munţii Rodnei, al doilea ca suprafaţă din ţară. Deschis de la sfârşitul lunii aprilie până la începutul lui noiembrie, parcul este vizitat mai ales vara de turişti.

"Cele mai căutate zone din Parcul Naţional Munţii Rodnei sunt Masivul Rodnei, Pietrosul Rodnei, căldarea Iezer şi celelalte două masive, Bohăiescu Mare şi Bohăiescu mic. Cei care se încumetă şi sunt echipaţi corespunzător poposesc în corturi în zona lacului Iezer", spune Nicoară Andreica, de la Serviciul Public Salvamont Borşa.

Cu 2303 metri, Pietrosul Rodnei este cel mai înalt vârf din Carpaţii Orientali şi este rezervaţie naturală şi a biosferei, sub egida UNESCO. Cei care aleg unul dintre traseele turistice pot să vadă plante foarte rare ca floarea de colţ, bujorul sau bulbucul de munte. În ceea ce priveşte fauna "pot fi observate marmote, capra neagră, chiar şi acvile de munte. Este prezent râsul în zonă, pisica sălbatică, cerbul, ursul, lupul", detaliază Timur Chiş, muzeograf în cadrul Muzeului Maramureseului, secţia ştiinţele naturii.

Din Moisei se poate ajunge şi la Izvorul Albastru sau Izbucul Izei. Denumirea vine de la nuanţă albastru-verzuie a apei şi care are un farmec aparte când razele soarelui pătrund printre crengile copacilor. "De acolo de unde izvorăşte se cheamă în primul ei tronson Izvorul Bătrână, pentru că râurile îşi capătă denumirea de sub vârfurile de sub care izvorăsc. Parcurge un traseu de un kilometru şi jumătate, după care dispare într-o peşteră. Acolo e peşterea Ponorului. Pârâul străbate cam doi kilometri şi jumătate prin nişte galerii de peşteră şi iese sub forma unui izbuc", spune Ioan Muntean, şef de pază la Parcul Naţional Munţii Rodnei.

De acest loc se leagă şi câteva legende şi superstiţii, după spusele localnicilor. Izvorul Albastru al Izei e asociat cu celebra Fontana di Trevi din Roma. Turiştii vin aici, îşi pun o dorinţa şi aruncă o moneda în speranţa că într-o bună zi dorinţa lor li se va îndeplini.

Un alt loc de popas este Pasul Prislop, cea mai înaltă trecătoare din Carpaţii Orientali. Aflată la 1416 metri, aceasta face legătură între Depresiunea Maramureş şi Moldova.

Reporter: Diana Grad
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri