Sari la conținut

Gropi pe noul DN76. Problemele au apărut la o lună după terminarea primei faze a reabilitării

Pe 14 decembrie 2015 prefectul de Bihor şi directorul Regionalei Cluj a CNADNR au prezentat jurnaliştilor porțiunea dintre Oradea şi Pocola a DN76, unde tocmai se încheiase prima fază a reabilitării. După numai o lună au apărut primele probleme. Panglica de asfalt este ciuruită de zeci de gropi, apărute în mai multe locuri.

"La doar o lună de la încheierea primei etape de reabilitare a drumului, în stratul de astfalt proaspăt turnat au apărut deja gropile. Unele dintre ele au diametre apreciabile, de 60-70 de centimetri", a observat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea

Prima groapă se află la doar câteva sute de metri de la ieşirea din Oradea şi este dublată de alta în apropiere de Băile Felix. Cele mai numeroase sunt în zona Ceica. În total, în jur de 40 de gropi pot fi numărate până în comuna Răbăgani, la 40 de kilometri de Oradea. Şeful regionalei Cluj a CNADNR, Eugen Cecan, susţine că apariţia gropilor pe DN76 nu reprezintă o problemă gravă.

"- Sunt 7 ciupituri le-am numărat. Este în garanție nu au suprafața mai mare decât palma sunt inventariate.
- Sunt mai multe între Oradea și Răbăgani sunt mai multe, undeva la 30-40.
- Sunt ciupituri, este chestia din uzură nu-i stratul de uzură definitiv."

În schimb, şoferii sunt convinşi că în timp vor apărea şi mai multe gropi.

"Dacă o să mai vină și zăpada vor fi și mai mari și o să ajungem la ce am fost înainte."

"Se vor face mai mari și pericol de accidente se va reveni la forma inițială."

"Dacă stratul de uzură va fi turnat să zicem într-un an sau mai mult, acesta se va degrada mai rău și reparațiile care vor fi necesare vor fi tot mai mari", consideră Mircea Carțiș, primarul comunei Sâmbăta.

- Există riscul ca în această iarnă binderul, stratul de binder să se uzeze și mai tare?
- Nu, este uzură normală. Cei care au lucrat le acoperă în zilelea astea", spune directorul Regionalei Cluj a CNADNR.

Eugen Cecan a precizat că există autorizații pentru cea de-a doua fază a reabilitării, care constă în turnarea stratului de uzură. Deocamdată, data la care vor începe lucrările nu a fost stabilită.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves

Pe aceeași temă