Sari la conținut

În vacanţă, la şcoală. Mai multe şcoli şi grădiniţe din Oradea organizează cursuri de vară

Grădiniţele de stat vor fi deschise pe rând, fie în iulie, fie în august. În acest fel, părinţii îi vor duce pe cei micila altă grădiniţă decât cea la care au fost învăţaţi. Singura taxă cerută este de 7 lei pe zi, pentru mâncarea copiilor.

"Chiar sunt părinţi disperaţi, deja au început să sune, dacă într-adevăr mai funcţionează acordul între grădiniţe. Majoritatea copiilor au asigurat locul lor, chiar dacă nu în grădiniţa în care sunt obişnuiţi, celelalte grădiniţe îi vor primi cu siguranţă", spune Voichiţa Vancu, inspector pentru învăţământul preşcolar din cadrul ISJ Bihor.

În ceea ce-i priveşte pe elevii din ciclul primar, părinţii pot opta doar pentru şcoli private, pentru că unităţile publice vor fi închise pe timpul verii. La Liceul Don Orione din Oradea, fiecare profesor va veni câte o săptămână la şcoala de vară.

"28 de locuri pe fiecare grup. Avem două grupe: de învăţământ preşcolar între 3 - 5, 6 anişori şi învăţământ şcolar 6 - 10 anişori. Nu mai avem de foarte mult timp locuri libere", dezvăluie Alexandru Stoica, directorul Liceului Don Orione din Oradea.

Programul scurt, până la amiază, costă 50 de lei pe săptămână, iar cel până la ora 17 - 65 de lei pe săptămână, la care se adaugă 6 lei pe zi pentru mâncare.
Şi grădiniţa americano-română este deschisă din 30 iunie până în 22 august pentru preşcolari şi elevii din ciclul primar.

"Am înfiinţat această şcoală de vară pentru a veni în întâmpinarea părinţilor care nu au bunici sau posibilităţi unde să îi lase pe cei mici pe perioada verii", susţine Claudia Morar, directoarea grădiniţei americano-române din Oradea.

"Vom avea diferite cluburi de pictră, teatru, muzica, sah. Vom avea şi cluburi de engleză şi germană", a detaliat Laura Ciordea, învăţătoare la grădiniţa americano-română din Oradea.

Pentru activităţile de la grădiniţă ale copiilor, părinţilor vor plăti între 200 şi 300 de lei pe săptămână.

reporter: Andrea Crişan
operatori: Constantin Gheorghiţă, Darius Pop
editor web: Adrian Laboş