Sari la conținut

Lupta cu limba română. Doi consilieri judeţeni din Bihor s-au duelat cu greşeli pe o reţea de socializare

Alegerea preşedintelui CJ Bihor s-a lăsat cu îmbrânceli în toată regula în faţa urnei de vot. Disputa corp la corp s-a mutat seara în mediul online, unde doi dintre protagonişti au continuat disputa.

Cornel Borza: Spuneti cum ati preluat conducerea!
Traian Bodea: (...)bihorenii mau trimis în cons, jud, pentru a avea putere de decizie.
Cornel Borza: Mie groaza ca vo-i sta la masa cu asemenea oameni!
Traian Bodea: Nu va obliga nimeni, dacă era sa- va aliați cu UDMR nu erau aceeași oameni?
Cornel Borza: Am-i pare rau dar an primul rand sant Roman si dupa aceia PNList ! eu am cu ce ma mandri am reprezentat Romania an peste 30 de tari ale lumi!

Protagoniştii acestei discuţii sunt vicepreşedintele CJ Bihor, Traian Bodea, şi consilierul PNL Cornel Borza. Amândoi au explicaţii pentru scăpările avute.

Traian Bodea, vicepreședinte al CJ Bihor: "Era o discuție așa, seara, pe la ora 12, cu domnul Borza, în care eu nu m-am concentrat la virguliță și la gramatică și discutam cu domnul Borza și el cu mine. Acum, dacă chiar doriți să faceți din ăsta un material, o emisiune, mă rog."

Cornel Borza, consilier județean PNL: "Știu! O să mă şi duc acum la soacra-mea, că e profesoară de limba română, și o să iau lecții toată vara asta de limba română și ortografie."

Loc de mai bine ar fi, cred specialiştii, care au analizat întreaga convorbire. Rezultatul: o pagină înroșită cu corecții.

"Dacă aș da notă numai pentru greșeli de ortografie, lăsând deoparte conținutul, pentru că și acela contează, pentru ortografie, notă nu știu dacă pot să dau o notă de trecere. Un cinci", consideră conf. univ. Dumitru Draica, de la Facultatea de Litere din Oradea.

Orădenii cred că cei ce ocupă funcții de conducere ar trebui să fie mult mai atenți cu limba română.

"Ar trebui, în primul rând, exprimarea și scrisul să fie mai aproape de limba română, pentru că ocupă o funcție publică."

"Nu mă mir că sunt asemenea greșeli pentru că oamenii ăștia nu sunt aleși pe criterii de competență sau note mari la școală."

Atât bătălia în plan politic, cât şi disputa gramaticală au fost câştigate de Traian Bodea, de la ALDE. Acesta a reuşit să obţină funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, dar a şi făcut mai puţine greşeli decât oponentul său de la PNL.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi