Sari la conținut

MARAMUREŞ. Paștele, petrecut la Muzeul Satului Maramureşean

A fost forfortă, în a treia zi de Paște, pe ulițele Muzeului Satului Maramureșean din Sighetu Marmației. Sute de oameni au luat parte la festivalul satelor maramureșene ajuns anul acesta la a patra ediție. Cum era de așteptat, s-au întins din nou mese pline cu bucate tradiționale, s-a cântat și s-a dansat în straie populare - totul sub privile curioase ale turiștilor aflați încă în vacanță.

A treia zi de Paște a fost dedicata festivalului satelor maramureșene. 11 comune din partea de nord a județului au dat viața gospodariilor din Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației

"De la mic la mare, de la tânăr la bătrân, ne bucurăm de Paștele în Maramureș, ne bucurăm de satul maramureșean. Satul încă este viu, satul încă cuprinde toate generațiile", spune Măriuca Verdeș, localnică din Călinești, jud. Maramureş.

Turiștii aflați încă în vacanță în Maramureș au fost de-a dreptul fermecați de portul popular, dar și de cântecele și dansurile din zonă.

"Am auzit de el (n.r. eveniment) pe drum când am venit ieri dinspre Hunedoara și abia am așteptat să ajungem", recunoaşte o turistă din Hunedoara.

"Foarte frumos, foarte frumos. Tradiții foarte frumoase, nemaipomenit", spune o doamnă din Brașov. La fel crede o turistă din Arad: "Este minunat! Sunt locuri absolute feerice și tradițiile lor sunt absolute minunate!"

"Ne bucurăm, sunt foarte mulți turiști…de pe la ora 11 când eram cu pregătirile în toi, aceștia veniseră deja, erau nerăbdători", susţine Horia Scubli, primarul din Sighetu Marmației, jud. Maramureș.

De pe mese nu au lipsit nici preparatele tradiționale: de la placinte umplute cu brânza pâna la sute de sarmale pregatite special pentru acest eveniment.

"Totodeauna masa de Paști e foarte încărcată cu toate bunătățile pe care noi le avem. Iată aici avem o pască foarte frumos împiestrită, facută special pentru Paște. Avem colăcuți cu nucă sau melcuți cu nucă, aici avem oale mari de sarmale - zicem noi domnește - dar de fapt sunt piroște."

Turiștii au gustat din toate și s-au bucurat de petrecerea în stil maramureșean care a ținut pâna spre seara.

Reporter: Izabela Jurasko / Operator: Kristian Kosa