Măsuri noi de urbanism: taxa pe grabă şi fonduri pentru refacerea faţadelor din centrul istoric

Data publicării:
BETA urbanism

Administraţia locală a decis să introducă taxa de urgenţă ca să-i sprijine pe cei care construiesc rapid să obţină autorizaţii şi certificate de urbanism.

"Ne confruntăm cu tot felul de intervenţii, de demersuri din acestea prieteneşti, nu poţi să-mi eliberezi mai repede certificatul de urbanism sau autorizaţia de construcţie? Am propus instituirea unor taxe de urgenţă", spune Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.

"Ne-am gândit la un timp minim pentru taxa de urgenţă de 2 zile la un cuantum de 100 de lei vom elibera actul în 48 de ore de la data depunerii documentaţiei", explică Adriana Lipoveanu, arhitectul-şef al Oradei.

În ceea ce priveşte clădirile din centrul istoric, primăria va reface faţadele degradate şi îşi va recupera banii de la locatari.

"În cazul în care nu vom reuşi să cădem la o înţelegere cu proprietarii acestor clădiri, vom trece la reabilitarea acestor faţade pe cheltuiala primăriei, urmând să recuperăm, conform legii, banii de la proprietarii care nu vor fi de acord să intre în acest parteneriat", susţine primarul de Oradea.

O altă lucrare care va începe în curând va fi cea de refacere a pavajului din Pasajul Vulturul Negru. După ce se va reface o porţiune: "Se va da drumul la întregul pasaj a existat discuţia dacă să se efectueze pe bucăţele şi cu celelate terase funcţionând sau să fie totul făcut deodată. Eu spun că deodată, e părerea mea", spune Adriana Lipoveanu.

Mai multe locuri de parcare vor dispărea, iar în locul lor vor fi extinse trotuarele şi zonele de promenadă. Un astfel de caz este zona dintre Strada Republicii şi magazinul Crişul.

reporter: Bogdan Costea
operator: Rezmuves Robert
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri