Sari la conținut
News Alert

Miei mari de Paște. Crescătorii spun că mieii vor crește foarte mult până la Paștele ortodox"- 25 de kilograme!
- La cât poate ajunge de Paște?
- 35!
- E mare", spune Ioan Ciordaș, crescător de oi.

Acest cioban evaluează greutatea mieilor pe care îi va vinde peste o lună, de paștele ortodox. Vor fi mai mari decât în alți ani, spun crescătorii.

"În aprilie și în mai deja ajung la 30-35 de kilograme. Sunt mai mari ca de obicei din cauză că au fost și fătările mai devreme, iar Paștele este mult mai târziu. De obicei era în aprilie, acum e în mai", susţine Claudia Alzaid, crescător de oi.

Greutatea mare a mieilor nu este pe placul cumpărătorilor.

"E mai bun care este mai mic și gustul este, fiecaruia cum îi place și gustul e cu totul altfel."

"Cu cât este mai bătrân, cu atât carnea este mai ațoasă și mai tare. Trebuie gătit la temperatură joasă timp îndelungat, o oră jumate, două ore - așa vom obține o calitate superioară pentru carnea mai bătrână puțin", explică Marius Paul Antal, souschef .

În această situație, unii spun că vor cumpăra alte tipuri de carne.

"Dacă nu este de talie mică - pentru că e mai dulce, atunci un ied."

"Cu pui, cu curcan."

Producătorii au observat încă de anul trecut o tendință de scădere a cererii de carne de miel.

"Anul trecut parcă puțin s-a mai rărit ca în alți ani, acum Paștile acestea nu putem ști nimic și noi stăm așa îngândurați că ce o fi", spune Rodica Ciordaș, crescător de oi.

Temerile lor au fost confirmate și de vânzările scăzute înregistrate de Paștele Catolic în Oradea.

"Doar o singură unitate a solicitat autorizație temporară: piața Ioșia, prin ADP. Au fost sacrificați în cele două zile - vineri, sâmbătă - un număr de 121 de miei", a detaliat Remus Moțoc, directorul DSV Bihor.

Anul trecut, de Paștele Catolic în Oradea s-au vândut 150 de miei. Crescătorii spun că în acest an mieii se vor vinde cu 12 lei kilogramul în viu și cu 24 de lei kilogramul de carne tăiată.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă