Noaptea Muzeelor. Mii de orădeni au vizitat gratuit 10 instituții de artă și cult

Data publicării:
noaptea muzeelor

Luptele de gladiatori desfășurate în Cetatea din Oradea i-au fascinat pe sutele de localnici care au venit în fortăreață în cadrul Nopții Muzeelor.

"Cred că o să se mai lupte până la ora unu. Nu cred că s-a mai făcut asta până acum la noaptea muzeelor; e ceva nou inovativ."

Cetatea a fost însă doar una din cele zece instituții de artă și de cult din Oradea care au primit vizitatori în Noaptea muzeelor. Dacă anii trecuți, cei care au participat la această acțiune era destul de restrâns, anul acesta s-au înregistrat câteva mii de vizitatori.

"Încercăm pe deoparte să facem posibilă cunoașterea patrimoniului specific fiecărei etnii, fiecărui cult, iar pe de altă parte să impunem o atitudine de respect celor din Oradea față de ce înseamnă până la urmă valoare patrimonială", a explicat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Tării Crișurilor.

"Oamenii când este vorba de ceva ieftin și gratuit, atunci vin cu mai multă plăcere."

"Eu am venit din Austria, din Munichiren; am parcurs 568 de kilometri pentru seara asta să vizitez Oradea, unde m-am născut, și muzeul unde nu am fost de cel puțin 40 de ani înăuntru."

"Mai ales pentru copii este o posibilitate și pentru noi să observăm cât mai mult din ceea ce ce e reprezentativ ca muzee pentru Oradea."

Printre vizitatori au fost mulți tineri.

"Noi plănuim să parcurgem tot traseul și să facem cât mai multe poze."

"- Credeți că le veți parcurge toate într-o singură noapte? Ar trebui mai multe nopți de acest gen?
- Ar trebui să fie mai multe, încercăm să vizităm cât mai mult astă seară, dar timpul este limitat."

În cadrul Nopții Muzeelor, cetatea orădeană a găzduit un important festival de artă video. Printre cele 28 de filme alese din peste 1000 de pelicule s-au aflat și lucrări ale unor laureați ai premiului Oscar pentru animație.

"Printre aplicanți a fost și artista Jeane Gratz. O avem aici, prezentă. Filmul dânsei a câștigat în 1990 premiul Oscar pentru animație", a precizat Teofil Știop, directorul departamentului de Arte Vizuale al Universității din Oradea.

Evenimentul a fost organizat de către Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, membru în conducerea celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri