Noua linie de tramvai, între confort şi ecologie

Data actualizării: Data publicării:
noua linie de tramvai

Propunerea autorităţilor locale de introducere a unei noi linii de tramvai în Oradea îi împarte pe localnici în două tabere. În timp ce unii spun că în acest fel vor putea ajunge mai rapid dintr-un capăt în celălalt al orașului, alţii sunt nemulțumiți pe motiv că tramvaiele vor afecta liniştea din zonă. Cu ajutorul unor ecologişti, tabăra "contra" a iniţiat o petiţie prin care cere devierea traseului.

De anul viitor tramvaiul va asigura legătura directă între cartierele orădene Ioşia și Cantemir. Pentru că o parte din traseul noii linii va trece pe malul stâng al pârâului Peţa, unii dintre locatari sunt nemulţumiţi că acest lucru va afecta liniştea din zonă. 50 dintre ei au semnat o petiție prin care cer devierea traseului.

"Eu stau în blocul din faţă şi întotdeauna avem probleme, e zgomotul mare. Ce linie de tramvai să mai facă? Şi-aşa este aglomeraţie mare."

"Şi-aşa ducem criză de spaţii verzi. Transformăm malul unui râu în transport în comun!"

Ecologiștii sunt de partea celor care se opun construirii noii linii după actualul proiect.

"Acolo, dacă se va construi o linie de tramvai, zona aceea care este o oază de linişte a oraşului nu va mai rămâne în situaţia actuală. Pe de cealaltă parte, de asemenea, sigur vor dispărea şi alte câteva zeci, zeci de copaci", spune Florin Budea, ecologist.

Conducerea societății locale de transport în comun dă asigurări că locuitorii din zonele pe unde va trece tramvaiul nu vor fi afectați.

"Tramvaiul va trece, în primul rând, 80% printr-o zonă în care nu sunt blocuri. Nu văd nicio problemă de zgomot sau de nelinişte a oamenilor care stau în această zonă", consideră Viorel Pop, directorul general al OTL.

"Nu cred că deranjează aşa. Şi eu stau în zona asta şi eu m-aş bucura."

"Eu lucrez aici în apropiere şi stau lângă Calea Aradului, deci cred că ar fi convenabil pentru mai multă lume."

"Prin extinderea liniei de tramvai cu şapte kilometri, vom asigura o legătură mai bună între cartierul Rogerius, Ioşia, zona Universităţii şi Cantemir. Astfel cetăţenii vor avea o alternativă la maşină", a declarat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Realizarea noii linii de tramvai va costa peste 53 de milioane de lei, iar ofertele se pot depune până pe 9 iunie. Lucrările ar putea începe în vara acestui an.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri