O vătmăniţă din Oradea a stabilit un record: 23 de milioane de călători transportaţi în 30 de ani

Data publicării:
vatmanita 010514

Aurelia Mureşan are 57 de ani şi exact pe 1 mai a devenit pensionar cu acte în regulă. A lucrat peste 37 de ani dintre care ultimele trei decenii ca vatman. Spune că a ajuns să conducă tramvaie după un pariu cu ea însăşi.

"Dintr-o întâmplare: am lucrat la ICRA înainte şi căram lăzi în oraş la alimentara. Şi atunci eram slabă ca un ţânţar şi am zis, da ce, toată viaţa să car lăzi?"

În 1983 după ce şi-a dat testele şi a ieşit pe traseu cu primul tramvai. Era o perioadă în care oamenii călătoreau înghesuiţi chiar şi pe scări. Aurelia Mureşan a muncit zeci de ani într-o lume care aparţinea prin tradiţie bărbaţilor.

"- Cum o priveau bărbaţii care conduc tramvaiele?
- Eu cred că o consideră curajoasă", spune Vasile Suciu, vatman.

"A condus 30 de ani tramvaiul nu este uşor să-l conduci. Şi normal că e o performanţă", crede Alexandru Sorosciuc, vatman.

"Este singura femeie care a ieşit la pensie de la cârma tramvaiului", a precizat Carmen Tocuţ, purtătorul de cuvânt a societăţii de transport local din Oradea.

Miercuri, cu o zi înainte de 1 mai, doamna Mureşan a condus pentru ultima dată un tramvai prin Oradea.

"Azi nu am simţit nimic că nu-mi vine să cred că am ajuns clipa asta. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că totuşi am ajuns clipa asta", spune Aurelia Mureşan.

A predat apoi garnitura unei colege tinere. A fost un gest simbolic, care a însemnat mult mai mult pentru cea care a preluat ştafeta.

Aurelia Mureşan a făcut un calcul şi a stabilit că a realizat un adevărat record: în total, în cei 30 de ani de activitate a transportat cu tramvaiul peste 23 de milioane de persoane. Cu ceva mai mult decât populaţia României.

reporter: Bogdan Costea
operator: Joszef Feher

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri