ORADEA. Aproape trei mii de morminte ale soldaţilor morți în primul război mondial nu mai sunt de găsit

Data publicării:
morminte eroi 300514

De ziua eroilor, militarii au defilat în Cimitirul Municipal din Oradea în amintirea soldaţilor care şi-au dat viaţa pentru patrie. E o ceremonie care îi mai impresionează doar pe oamenii în uniformă, care vin an de an să cinstească memoria eroilor. Ascund în suflet o situaţie dureroasă, despre care vorbesc doar ei şi istoricii: în cei aproape 100 de ani trecuţi de la primul război mondial, din Oradea au dispărut trei mii de morminte ale soldaţilor morţi în luptele duse în zonă.

"Au existat militari din primul război mondial înmormântaţi şi la Oradea, în Olosig. Erau militari decedaţi în spitalele din Oradea inclusiv în cel de campanie, în urma rănilor primite pe front", spune Dan Poenar, preşedintele filialei Bihor a Asociaţiei Cultul Eroilor "Regina Maria".

O cercetare efectuată în 1935 a identificat în cimitirele Rulikowski şi Olosig 2.632, respectiv 450 de morminte ale militarilor soldaţi căzuţi în primul război mondial. După aproape 20 de ani, locurile de veci abia mai puteau fi văzute sub vegetaţia care le cuprinsese pentru că primăria nu mai avea bani ca să le întreţină.

"Sunt lăsate de izbelişte. Nemţii, ungurii, italienii şi-au făcut monument, dar noi românii i-am abandonat", susține, cu tristețe, colonelul Vasile Crişan, preşedintele Asociaţiei Veteranilor din Bihor.

În timp, mormintele soldaţilor au dispărut. În locul lor au fost îngropate alte persoane, iar în 1984 doar monumentul Vulturul mai amintea de existenţa miilor de soldaţi morţi în prima conflagraţie mondială.

"Nu există înscrisuri şi nu avem date despre mormintele vechi aparţinând ostaşilor din primul război mondial", precizează Doru Vaida, administratorul cimitirului municipal.

Şi mormintele din cimitirul Olosig au avut o soartă similară.

"În cimitirul Olosig nu mai era nici un monument legat de cei îngropaţi în primul război mondial cimitirul Olosig", recunoaște Ilie Bolojan, primarul Oradei.

Astfel în aproape un secol din cimitirele Oradei au dispărut dovezile fizice şi osemintele celor care s-au jertfit în prima conflagraţie mondială.

reporter: Bogdan Costea
operator: Ciprian Platona
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri