Sari la conținut

ORADEA. Istorie servită cu îngheţată şi cafea prin programul "trei destinaţii care merită vizitate"

Metodă inedită găsită de autorităţile locale pentru a atrage cât mai mulţi turişti în Oradea. Vizitatorii sunt invitaţi să descopere istoria regiunii vizitând trei obiective turistice din oraş. În preţul de intrare cerut în cadrul campaniei "trei destinaţii care merită vizitate", turiştii primesc o ceaşcă de cafea şi o îngheţată pe care le pot savura pe o terasă amenajată în centrul istoric al municipiului.

Turnul Primăriei Oradea, Sinagoga Neologă Sion și Casa Darvas - La Roche sunt cele trei destinaţii turistice care merită vizitate, spun cei de la Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor. În parteneriat cu o terasă și o gelaterie locală, fundația propune turiștilor o experiență inedită, în august şi septembrie.

"Am încercat să promovăm Oradea, într-un alt fel, adică turistul să se bucure nu doar de vizitarea acestor obiective, dar să și considere plimbarea în orașul Oradea, de fapt un loisir turistic, să-l denumim așa", spune Angela Lupșea, directorul executiv al Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice.

Cei care beneficiază de acest program pot descoperi în interiorul sinagogii neologe scrisoarea din anul 1896, adresată împăratului Franz Jozef I al Austro-Ungariei, găsită cu ocazia restaurării lăcaşului.

"Turiștii pot vedea acel manuscris ce s-a găsit la renovare, în pardoseală este expus în fața amvonului, avem și traducerea", spune Lenuța Negru, de la Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice.

Devenită noul muzeu art nouveau al orașului, Casa Darvas-La Roche reprezintă un alt obiectiv care merită vizitat. Mai multe evenimente vor fi organizate aici în următoarea perioadă.

"Pe lângă expoziția "Art Nouveau și Ecologia", adusă de la Bruxelles și care se bucura încă de aprecierea turiștilor, promovăm și alte expoziții", spune Angela Lupșea.

După o plimbare prin centrul istoric al Oradei, turiştii se pot relaxa pe terasa unei gelaterii locale, partener în cadrul programului.

"Clienții de la noi primesc câte un glob de înghețată gratuit. În aproximativ două săptămâni am dat aproximativ peste 700 de globuri de înghețată, ceea ce înseamnă că e bine, pentru noi, pentru oraș", explică Dora Maghiar, managerul gelateriei.

Peste patru sute de turiști s-au bucurat weekend-ul trecut de gustul aromat al cafelei incluse în pachetul promoțional.

"Sunt foarte mulți turiști, vin foarte mulți cetățeni din alte țări care vizitează orașul, care aleg casa Darvas, să își bea la noi cafeaua", a detaliat Cristina Lupșe, reprezentanta unei terase.

Costul unui bilet este de 10 lei și poate fi plătit la fiecare dintre cele 3 obiective turistice. Până în prezent au fost cumpărate peste 1000 de tichete. Este de așteptat ca numărul acestora să se dubleze până la sfârșitul lunii.

Operator: Florin Lucuța