ORADEA. Tăierile din parcul Bălcescu, declarate ilegale de Garda de Mediu Bihor

Data actualizării: Data publicării:
taieri arbori VOCI

Tăierea arborilor în Parcul Bălcescu este ilegală. Este verdictul Gărzii de Mediu Bihor, care spune că au fost seceraţi atât arbori bolnavi, cât şi exemplare perfect sănătoase. Controlul demarat de inspectori ar putea duce la amenzi usturătoare.

Invitat, marţi, în emisiunea Vocile Bihorului, Orlando Balaş, specialist dendrolog şi component al comisiei Direcţiei Tehnice din Primăria Oradea, a spus că nimeni nu l-a consultat atunci când au fost făcute tăierile din Parcul Bălcescu.

Balaş se declară indignat şi de intervenţia brutală în coroana unor arbori sănătoşi şi spune că, de fapt, miza este eliberarea terenului pentru activităţi economice.

„În fiecare an s-au tăiat arbori. Vă rog frumos să facem o numărătoare să vedem câţi arbori au rămas după 9 ani. În 2009 s-au numărat arborii erau sub 260, dar între timp s-au tăiat zeci de arbori pe motiv că ar putea cădea pe populaţie. Dar aşa poate cădea totul pe populaţie. Adevărata miză este că e nevoie de spaţiu pentru maşini, pentru spaţii comerciale. Avem o problemă cu legea.”

La două zile după intervenţia din parcul Bălcescu, viceprimarul Florin Birta declara, într-o intervenţie pentru jurnalul Digi24 Oradea, că întreaga acţiune a fost în limitele legii.

Prezentator: "Domnule Birta, a respectat Primăria legea în această acţiune de tăiere?"
Florin Birta: "Cu siguranţă a fost respectată legea în această comandă.”

Greşit, spune Garda de Mediu. Legea spaţiilor verzi arată că tăierea unor arbori sănătoşi şi intervenţiile la coroană, prin eliminarea unor crengi care nu sunt uscate, sunt complet interzise.

„- Având în vedere că acolo s-au tăiat atât arbori uscaţi, cât şi sănătoşi s-a încălcat legea.
- Ce va face Garda de Mediu în această chestiune?
- Acum este un control în desfăşurare, vom avea concluziile probabil joi şi se vor lua măsurile legale impuse”, a declarat Mihai Togor, directorul Gărzii de Mediu Bihor.

Nu este singurul caz în care arbori sănătoşi dispar din oraş, spune ecologistul Orlando Balaş. De vină sunt şi proprietarii de case sau apartamente de bloc, care din motive, de multe ori meschine, solicită tăierea sau ciuntirea unor arbori care acoperă reclame sau deranjează locatarii.

Şi mai alarmant este faptul că anul trecut, tăierile de arbori nu au fost urmate de plantări, decât într-o măsură foarte mică. Într-o conferinţă de presă reprezentanţii Direcţiei Tehnice au recunoscut că la fiecare arbore tăiat au plantat de cinci ori mai puţin puieţi, ceea ce contravine propriilor regulamente ale Primăriei Oradea.

Reporteri: Bogdan Băcilă, Claudiu Mihuţ
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri