Sari la conținut

Percheziţii la societăţi de jocuri de noroc. Acuzaţiile: evaziune fiscală şi spălare de bani

Opt percheziții au loc în această dimineață în Bihor, 7 în Satu Mare și una în Maramureș în cadrul a două dosare de evaziune fiscală și spălare de bani instrumentatre de procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Casație și Justiție. Descinderile din județ fac parte din cele peste 300 de percheziții care au loc concomitent în 29 de județe și în București la sediile a 16 firme, la punctele de lucru ale acestora și la domiciliile unor persoane.

PERCHEZITII 22

Potrivit anchetatorilor, din 2013 până acum „a fost creat un mecanism infracțional în scopul fraudării bugetului de stat prin neînregistrarea în evidenţele contabile a tuturor veniturilor obţinute din exploatarea de aparate de jocuri electronice de noroc în săli deschise pe raza mai multor localități".

Mai precis, veniturile obţinute din folosirea aparatelor de jocuri electronice de noroc ar fi fost diminuate prin intervenţii directe asupra mecanismelor orisistemelor de contorizare ale acestora. Specialiştii susţin că aceste intervenţii s-ar fi realizat în trei feluri:
-modificarea parametrilor tehnici ai aparatelor prin resoftarea memoriilor de tip EEPROM, amplasate pe plăcile de bază ale terminalelor de jocuri de noroc;
-modificarea controlului mecanic de ieşire, metodă ce nu necesită intervenţia fizică în aparat;
-scăderea ratei în care se generează posibilitatea de câştig - prin instalarea unor dispozitive artizanale numite "frâne" care încetinesc acumularea procentajului la care este generată posibilitatea de câştiguri mari (jackpot).

Sumele neînregistrate în contabilitate erau reintroduse ulterior în circuitul economic ca "împrumut asociat" pentru extinderea activităţilor în domeniul jocurilor de noroc.

Anchetatorii vor face controale şi la 142 de puncte de lucru ale unei societăți având același obiect de activitate cu cele care fac obiectul perchezițiilor.

Procurorii au beneficiat și de sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, precum şi de cel al Jandarmeriei Române.

Editor web: Adrian Laboş