Piața Ferdinand din Oradea, transformată în zonă pietonală cu 20 de milioane de lei

Data publicării:
Ferdinand 3D (5)

Până în 2020 orădenii vor avea o nouă zonă pietonală. Piaţa Ferdinand va fi reabilitată cu peste 20 de milioane de lei şi va fi transformată în loc de promenadă şi de relaxare.

Lucrările de reabilitare a Pieței Ferdinand vor începe în primăvara anului viitor și se vor întinde pe durata a 20 de luni. Modernizarea zonei se va face printr-un proiect cu fonduri europene în valoare de 20,8 milioane de lei, din care 2% va achita municipalitatea.

"Strada Madacs Imre nu va mai mai fi circulabilă rutier, sensul giratoriu se mută în această zonă şi vom avea o bună parte din Piaţa Ferdinand exclusiv pietonală", a explicat Mircea Mălan, viceprimarul Oradei.

Statuile Reginei Maria şi a lui Szigligeti Ede vor rămâne în aceeaşi poziţie. Strada Patrioților va avea dublu sens, în timp ce toate locurile de parcare din zonă vor dispărea. Trotuarele vor fi lărgite, iar în spatele Teatrului Regina Maria vor avea acces doar mașinile care transportă recuzita actorilor.

"În spatele teatrului, spațiul este astfel gândit încât să poată fi folosit pentru spectacole în aer liber. Piatra va fi din porfir, andezit și granit auriu", susţine Mircea Mălan.

Ferdinand 3D (1)
Ferdinand 3D (1)

Dacă nu vor găsi materialele necesare în ţară, edilii să le importe dintr-un stat al Uniunii Europene unde prețurile sunt mai mici. Vis a vis de Casa Poynar va fi realizată și o stație pentru taximetre, unde acestea nu au voie să staţioneze, ci doar să preia din mers comenzile.

În zonă va fi reabilitată și rețeaua de termoficare şi vor fi introduse module termice la toate clădirile din zonă. Costurile vor fi suportate din bugetul local.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Florin Lucuța
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri