Sari la conținut
News Alert

Proces cu încetinitorul. Dosarul vicepreşedintelui CJ Bihor, Alexandru Kiss, este de 6 luni în camera preliminară

Chiar și la ședința programată luni judecătorul a decis o nouă amânare. Aceasta se adaugă celor șase luni trecute din vara anului trecut, când DNA Oradea l-a trimis în judecată pe Alexandru Kiss. Dosarul se află și acum în faza de cameră preliminară, care se derulează înaintea începerii procesului. Aici sunt verificate competența și legalitatea sesizării instanței, dar și legalitatea administrării probelor.

Potrivit Codului de procedură Penală, această procedură durează cel mult 60 de zile de la înregistrarea cauzei la instanță.

Art. 342 - "Durata procedurii în camera preliminară este de cel mult 60 de zile de la data înregistrării cauzei la instanţă." 

"Este adevărat că, de regulă, procedura camerei preliminare este de 60 de zile, dar codul de procedură penală prevede și posibilitatea ca această perioadă să se întindă până la 6 luni", a explicat Carmen Domocoș, președinta Tribunalului Bihor.

Explicațiile constau în numărul mare de inculpați din cauză, unii aflați în străinătate, dar și în complexitatea dosarului, care are 43 de volume. La acestea se adaugă mai multe cereri și excepții formulate de avocați, dar și acte pe care Înalta Curte de Casație și Justiție a fost solicitată să le trimită.

"Nu e o cauză care durează mai mult decât alte cauze și ea nu este amânată nejustificat și inutil. Nu există la dosar toate probele și mijloacele de probă pentru a verifica care e obiectul camerei prelimnare, legalitatea administrării probelor în faza de urmărire penală", a explicat Răzvan Doseanu, avocatul lui Alexandru Kiss.

Vicepreședintele Alexandru Kiss este cercetat pentru fapte săvârșite în perioada 2003-2008, atunci când, prin funcția sa de președinte, conducea destinele Consiliului Județean Bihor.

Kiss Alexandru, împreună cu alte persoane, ar fi conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex. Prin intermediul acestui mecanism ar fi fost disimulată plata unei sume totale de peste patru milioane de euro. Suma ar fi fost pretinsă și primită de inculpatul Kiss Alexandru", a declarat Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA.

Aflat de peste 6 luni sub control judiciar, Alexandru Kiss își exercită în continuare funcția în administrația judeţeană. Atât Alexandru Kiss cât și Beniamin Rus au solicitat judecătorului să renunțe la măsura controlului judiciar și la interdicția de părăsire a țării.

Noul termen stabilit pentru judecată a fost fixat pe 12 februarie.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi

Pe aceeași temă