Sari la conținut

Sinagoga Zion, cea mai mare de tip neolog din România, intră în circuitul turistic

"Sulurile de Tora erau aici amplasate în spate. În mijloc era pentru rabin și lateral erau pentru cantori."

Locul unde se păstra Tora este unul dintre punctele de maxim interes pentru turiștii care trec pragul Sinagogii Zion.

"Am fost norocoși pentru am găsit acolo și un ghid care ne-a deschis locul unde era ținută Tora. Foarte frumos! Chiar recomand să fie văzută."

"E foarte frumoasă și am fost foarte bucuroasă că am putut să o vizitez."

Sinagoga, singura de rit neolog din Oradea, impresionează prin arhitectura ei. Construcția a fost reabilitată recent cu bani europeni: nu mai puțin de 1,6 milioane de euro au costat lucrările.

"Este vorba despre influențele maure care se regăsesc foarte bine în ceea ce înseamnă pictura murală, pictura parietală interioară, dar aceste trăsături pot fi identificate și în forma cupolei și chiar în unele detalii ale ferestrelor", spune arhitectul Cristian Pușcaș.

Mai mult decât un obiectiv turistic, lăcașul de cult e important pentru comunitățile evreiești de pretutindeni.

"Locuiesc în New York, dar trăiesc de asemenea și în Israel, și cum de am aflat de acest loc? Mergeam pe stradă, pe partea cealaltă și am văzut o clădire mare cu un stea evreiască și am zis : Trebuie să mă duc acolo. Chiar și în Israel nu avem asemenea sinagogi mari."

"Pentru noi este important pentru că un locaș de cult a fost reînviat. Nu s-a distrus. Era în preajma autodemolării", îşi reaminteşte Felix Koppelman, președintele Comunității Evreilor din Oradea.

"Se vizitau sinagogile și până acum cele care existau până acum și în special turiști din Israel sau evrei. Sunt foarte solicitate și eu zic că pe viitor va fi un câștig pentru orașul nostru", este de părere Alexandru Lăcătușu, directorul unei agenții de turism din Oradea.

Deocamdată, intrarea este gratuită, dar în curând se vor percepe taxe de vizitare. Un bilet întreg va fi de 5 lei de persoană. Elevii, studenții, pensionarii, persoanele cu nevoi speciale sau cei care vor face parte din grupuri organizate mai mari de 10 persoane vor plăti 3 lei.

Reporter: Diana Grad
Operatori: Robert Rezmuves, Constantin Gheorghiță